logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uitgifte obligatieleningen windparken Cromstrijen'
13jan 2017

Uitgifte obligatieleningen windparken Cromstrijen

Woensdag 11 januari 2017 ondertekenden HW Duurzaam, de ontwikkelaars van de windparken in de Hogezandse en Westerse Polder en de gemeente Cromstrijen een intentieovereenkomst. Met deze ondertekening is participatie door derden bij de realisatie van de genoemde windparken in Cromstrijen een stap dichterbij. Door middel van obligaties wordt het voor inwoners mogelijk te participeren in de windturbines.

Huidige stand van zaken

In de Hogezandse Polder komen straks maximaal negen turbines. Hiervoor stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan vast en dit plan is intussen onherroepelijk. Het college verleende de omgevingsvergunning. Hiertegen is beroep ingesteld bij de rechtbank, dit beroep moet nog behandeld worden.

In de Westerse Polder zijn maximaal vijf turbines gepland. Hiervoor lag een ontwerp omgevingsvergunning ter inzage. De gemeente ontving 10 zienswijzen tegen het ontwerp die op dit moment in behandeling zijn. De verwachting is dat het college binnenkort hierover een besluit neemt. De planologische besluiten voor de ontwikkeling van beide windparken zijn daarom nog niet onherroepelijk.

Anterieure overeenkomst

De gemeente sloot vorig jaar met de ontwikkelaars van de windparken een anterieure overeenkomst af. Hierin legde zij een aantal verplichtingen vast over de participatie van derden. Een van deze onderdelen is een inspanningsverplichting die op de ontwikkelaars rust tot uitgifte van obligaties die in eerste instantie via regionale uitgifte verloopt. Deze obligaties moeten een half jaar na de ingebruikname van de windturbines worden uitgegeven.

Opstellen participatieplan

De ontwikkeling van de windturbines vraagt de nodige voorbereidings- en uitvoeringstijd, zodat de uitgifte van obligaties pas over enige tijd kan plaatsvinden. Wel gaan de ontwikkelaars samen met HW Duurzaam en de gemeente in de tweede helft van 2017 aan de slag met het participatieplan om te komen tot uitgifte van de obligaties. Op die manier krijgen omwonenden, inwoners en overige belangstellenden profijt van de komst van deze windturbines.



Deel dit bericht met je vrienden!