logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kerstborrel in de Strijense Bernhardstraat'
20dec 2016

Kerstborrel in de Strijense Bernhardstraat

Een feestelijke middag, zaterdag 17 december 2016 in de Strijense Bernhardstraat. Daar had de buurt zelf een gezellige kerstborrel georganiseerd. Met dank aan initiatiefneemster Sharon Jonas. HW Wonen juicht een dergelijk initiatief uiteraard van harte toe en had in de vorm van warme hapjes en een toespraakje van de burgemeester Waaijer en directeur-bestuurder Pluimer haar bijdrage geleverd in de feestvreugde.

De Bernhardstraat in Strijen maakt deel uit van de zogenaamde 'Oranjewijk'. Deze wijk is de afgelopen vijf jaren ingrijpend geherstructureerd. Dat wil in de praktijk zeggen dat sterk verouderde huizen plaats hebben gemaakt voor nieuwbouw en dat veel andere huizen zijn gerenoveerd. Als laatste werden recent de nieuwbouwwoningen in de Bernhardstraat opgeleverd.

HW Wonen zorgt er bij feestelijke bouwaangelegenheden (opleveringen, het slaan van een eerste paal b.v.) altijd voor dat de bewoners even informeel met elkaar kunnen kennismaken. Dat gebeurt meestal onder het genot van een hapje en een drankje, middels een buurtbarbecue of een feestelijk diner in een plaatselijke horecagelegenheid. Ditmaal hadden de buurtbewoners dus zelf het initiatief genomen voor deze kerstborrel. Een erg leuk idee, dat ook weer zorgt voor meer 'binding' in de wijk.

Via het lokale Restaurant De Kul regelde HW Wonen vervolgens dat er ook warme hapjes werden geserveerd. 'Wij hebben hier eerder ook al met de buurt een barbecue georganiseerd. Ook dat was een succes', aldus één van de buurtbewoners. Burgemeester Jan Waaijer en directeur-bestuurder Ben Pluimer van HW Wonen kwamen ook langs om samen met de bewoners van de Bernhardstraat het glas te heffen.

De herstructurering van de Oranjewijk in Strijen is met de oplevering van de Bernhardstraat een feit. Voor de gemeente Strijen en HW Wonen een memorabel moment, want ondanks dat de herstructurering van start ging tijdens de crisis (in september 2010 ging het project van start met de sloop van de oude woningen in de Bernhardstraat) zijn toch alle doelstellingen netjes gehaald.

In totaal zijn er in de Strijense Oranjewijk 107 nieuwe woningen verrezen. Het gaat om: 45 koopwoningen, 35 grondgebonden senioren (huur)woningen, 20 huurappartementen en 5 eengezinswoningen.

Aan 160 woningen werd groot onderhoud verricht, waardoor deze nu kunnen worden ingeschaald onder het energielabel B. (61 van deze woningen vallen onder de sociale koop.)

De herstructurering van de wijk is in alle opzichten een ingrijpend project geweest, want ook aan de woningen waaraan groot onderhoud werd verricht moest veel gebeuren. Hierbij moet dan vooral gedacht worden aan zaken zoals isolatie, maar ook uiterlijk (voegwerk) zijn deze huizen weer helemaal opgeknapt.

Niet alle woningen in de Oranjewijk konden worden gerenoveerd. Ondermeer de seniorenwoningen waren dusdanig verouderd dat het financieel gezien niet meer haalbaar was om ze nog aan te passen aan de hedendaagse wooneisen. In meerdere straten in de Oranjewijk zijn daarom ruime en levensloop bestendige seniorenwoningen verrezen.Deel dit bericht met je vrienden!