logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Digitale informatieborden in Binnenmaas'
15dec 2016

Digitale informatieborden in Binnenmaas

In Binnenmaas worden in totaal vier digitale borden geplaatst waar commerciële, maar ook gemeentelijke en niet-commerciële informatie op kan worden getoond aan voorbijgangers. Om dit mogelijk te maken gaat de gemeente voor drie borden een overeenkomst aan met een commerciële exploitant. Met een particuliere exploitant die op eigen grond een digitaal bord wil plaatsen worden afspraken gemaakt.

In Binnenmaas is al enige tijd een discussie gaande over het groeiende aantal reclame-uitingen langs provinciale wegen. De gemeente staat geen reclame-uitingen toe in de openbare ruimte, anders dan de mogelijkheden die er zijn op abri’s en met driehoeksborden aan lantaarnpalen. Om een wildgroei aan borden langs de wegen tegen te gaan, wordt handhavend opgetreden tegen illegale borden. De gemeenteraad heeft echter wel aangegeven het graag mogelijk te willen maken dat goede doelen en lokale initiatieven onder de aandacht gebracht kunnen worden.

Vier digitale borden

Aan verschillende leveranciers is gevraagd te onderzoeken of zij voor eigen winst en risico digitale LED-borden langs de wegen in de dorpen van Binnenmaas neer zouden willen zetten. Niet alle dorpen blijken echter commercieel aantrekkelijk genoeg voor de plaatsing van dergelijke informatieborden. Voor de plaatsing van borden bij ’s-Gravendeel, Mijnsheerenland en Puttershoek is wel belangstelling. Langs de N217 in Maasdam staat al enkele jaren een reclamebord met toestemming op particuliere grond. De eigenaar heeft aangegeven dit bord te willen vervangen door een digitaal bord.

Maatschappelijke doeleinden

Zowel met de particuliere als de commerciële exploitant maakt de gemeente afspraken om ook ruimte op de digitale borden beschikbaar te stellen voor maatschappelijke doeleinden. Het gaat dan om de plaatsing van gemeentelijke informatie en bijvoorbeeld de aankondiging van evenementen van plaatselijke verenigingen. Ook kan de gemeente in het geval van een calamiteit of crisis over het systeem beschikken om boodschappen voor de inwoners op de borden te plaatsen. Over de exacte voorwaarden en de praktische uitwerking wordt nog nader overleg gevoerd.

Gedooglocaties

Het college heeft bovendien besloten om in de dorpen waar de commerciële exploitant geen digitaal bord wil neerzetten, Westmaas en Heinenoord, gedooglocaties aan te wijzen. In overleg met verenigingen wordt in beide dorpen een locatie gezocht en een checklist opgesteld waaraan een reclame-uiting moet voldoen om daar geplaatst te mogen worden. Op die manier is er in alle dorpen van Binnenmaas gelegenheid lokale initiatieven onder de aandacht van het publiek te brengen.



Deel dit bericht met je vrienden!