logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kansen voor woningmarkt Hoeksche Waard'
15dec 2016

Kansen voor woningmarkt Hoeksche Waard

Tot 2030 is er behoefte in de Hoeksche Waard aan ruim 3100 extra woningen. Dit is de uitkomst van een analyse van de woningmarkt in de regio. De extra behoefte, een groei van zo’n 9% manifesteert zich in alle vijf gemeenten en richt zich vooral op goedkope en middel dure rijwoningen en vrije sector huurwoningen. Het is wel zaak dat vaart gemaakt wordt met de nieuwbouw want de piek van de behoefte ligt rond 2020.

De woningmarktanalyse is opgesteld in opdracht van de vijf samenwerkende gemeenten en woningcorporatie HW Wonen. Vanuit het proces van de prestatieafspraken ontstond bij alle partijen behoefte aan een goed onderbouwd beeld van de huidige en toekomstige woningmarkt in de Hoeksche Waard. Zowel de particuliere als de sociale sector is in kaart gebracht. De analyse vormt daarmee een onderlegger voor de prestatieafspraken tussen HW Wonen, huurders  en gemeenten, maar ook voor de actualisatie van de Regionale Woonvisie in 2017.

Verdubbeling aantal huishoudens van 75-plussers

Op dit moment staan er in de Hoeksche Waard zo’n 35.800 woningen waarvan 64% een koopwoning is. Als gevolg van demografische ontwikkelingen en gezinsverdunning door vergrijzing, neemt de komende jaren het aantal huishoudens met ruim 3.100 toe. Het aantal huishoudens van 75 + verdubbelt. De extra vraag naar woningen die hiermee gepaard gaat doet zich voor in alle vijf gemeenten en is verhoudingsgewijs vergelijkbaar in omvang. Qua type woningen is er met name behoefte aan goedkope en middel dure koopwoningen en aan vrijesector huurwoningen. Daarbij gaat het zowel om eengezinswoningen als appartementen met een huur net boven de liberalisatiegrens.  

Toegenomen vraag naar landelijk wonen

De piek van de vraag ligt rond 2020, dus is het zaak om vaart te maken met de realisatie van de plannen. Na een mindere periode trekt de woningmarkt ook in de Hoeksche Waard in het afgelopen jaar weer aan. Deze uitkomsten worden herkend door makelaars en projectontwikkelaars uit de regio die als marktpanel betrokken waren bij de woningmarktanalyse. Zij zien met name vanuit Rotterdam een sterk toegenomen vraag naar landelijk wonen; een woonmilieu waarin steden nu eenmaal niet kunnen voorzien.

Afname sociale huurwoningen

Tegenover de groeiende behoefte aan vrijesector huurwoningen, staat de komende jaren een afname van de behoefte aan sociale huurwoningen. Dit is een gevolg van het ingezette Rijksbeleid; niet iedereen die graag in een sociale huurwoning  zou willen wonen komt daarvoor nog in aanmerking qua inkomen. Hierdoor neemt het zogenaamde scheef wonen af en zijn er straks minder sociale huurwoningen nodig.

In de analyse is ook gekeken naar de mate waarin de woningvoorraad geschikt is voor bewoners die vanwege hun leeftijd te maken krijgen met beperkingen in hun mobiliteit. Met een verdubbeling van het aantal huishoudens van 75-plussers in de komende 20 jaar is het cruciaal dat voldoende woningen voorbereid zijn op gewenste aanpassingen. Dat is nog zeker niet het geval; slechts 17% van de totale woningvoorraad is al geschikt. Daarnaast is ruim een derde deel van de particuliere woningvoorraad met relatief eenvoudige aanpassingen geschikt te maken, maar dit vereist dan nog wel een investering van de (particuliere) eigenaar.

Nieuwe Regionale Woonvisie

Bij gelijkblijvende migratie, neemt na 2030 het aantal huishoudens in de Hoeksche Waard geleidelijk af. In de analyse is ook gekeken naar een mogelijk scenario waarin de migratie naar de Hoeksche Waard wat toeneemt. De demografische krimp wordt in dat geval in meer of mindere mate gecompenseerd door een toegenomen instroom van buitenaf; bijvoorbeeld door overloop vanuit de enigszins oververhit rakende woningmarkt van Rotterdam.

Wat de uitkomsten van de woningmarktanalyse betekenen voor het beleid van de komende jaren moet duidelijk worden in de nieuwe Regionale Woonvisie die in de eerste helft van 2017 zal worden uitgewerkt in samenspraak met diverse stakeholders uit de regio.

De Woningmarktanalyse HW 2016 is te downloaden op de website van SOHW, http://www.sohw.org/photo/files/Woningmarktanalyse%20HW%202016_def.pdf



Deel dit bericht met je vrienden!