logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hoeksche Waard aan de slag met nieuwe Omgevingswet'
08dec 2016

Hoeksche Waard aan de slag met nieuwe Omgevingswet

De huidige regels voor ruimtelijke plannen voor initiatiefnemers zijn erg complex. Daar worstelen inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden mee. Het Rijk besloot daarom om een nieuwe wet te maken: de Omgevingswet. In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. De gemeenten in de Hoeksche Waard hebben nog drie jaar de tijd om zich op deze wet voor te bereiden. Drie jaar lijkt lang, maar wachten is geen optie.

Doelen nieuwe Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet moet er voor zorgen dat het eenvoudiger, duidelijker, beter en sneller gaat. Dit betekent het beter op elkaar afstemmen van de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur. Tegelijk geeft de Omgevingswet gemeenten meer ruimte om in te spelen op lokale wensen/behoeften en biedt de wet meer ruimte voor particuliere initiatieven. Voor zowel gemeenten in de Hoeksche Waard als bewoners betekent het een behoorlijke omslag.

Eén wet, één loket, één procedure

Ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners krijgen meer ruimte om actief mee te denken over ontwikkelingen in hun leefomgeving, zowel in hun eigen buurt, dorp als in hun Hoeksche Waard! Denk bijvoorbeeld aan een aanvraag voor het ombouwen van een garage tot bedrijfsruimte of het initiatief om een pannaveldje aan te leggen op een braakliggend stukje grond. De procedure voor zo’n initiatief wordt flink ingekort van 26 naar 8 weken. Het gehele traject wordt eenvoudiger, sneller en goedkoper.

Wat gaan we doen?

In het procesplan ‘Anticiperen op de Omgevingswet’, te vinden op onze site, staat beschreven hoe we de Omgevingswet in de Hoeksche Waard willen vormgeven. Dit jaar nog gaan we aan de slag met het opstellen van een regionale gebiedsagenda.

De gebiedsagenda wordt de basis voor het opstellen van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. In de gebiedsagenda krijgen de bestuurlijke ambities een plaats en komen maatschappelijke behoeftes en vraagstukken voor de Hoeksche Waard naar voren; we bepalen de reikwijdte van de omgevingsvisie: waar gaat de visie wel en niet over.

Wat gaat u merken?

We willen ondernemers, belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, inwoners (zowel jong als oud) betrekken bij het opstellen van deze regionale gebiedsagenda en zorgen voor een brede (online) maatschappelijke betrokkenheid. Het bureau BRO, dat onlangs geselecteerd is, gaat ons hierbij ondersteunen. Hierover hoort u binnenkort meer.

Wij verwachten dat de gebiedsagenda in mei 2017 kan worden vastgesteld. Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws via www.sohw.org en volg ons op Twitter Omgevingswet HW



Deel dit bericht met je vrienden!