logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Schilderijen Dirk Stooker op eerste verdieping van 't Weegje'
19sep 2016

Schilderijen Dirk Stooker op eerste verdieping van 't Weegje

Na de verbouwing van het 's-Gravendeelse Dienstencentrum 't Weegje was het even goed kijken en afwegen waar de twee fraaie schilderijen van Dirk Stooker opgehangen konden worden. Tijdens de verbouwing zijn de twee muren waar de schilderijen hingen verwijderd om meer ruimte te creëren. 

Het was vanzelfsprekend dat de twee imposante werkstukken weer een plekje zouden krijgen in het 'vernieuwde' Dienstencentrum. Inmiddels is dat geregeld en sieren beide schilderijen de wanden van de nieuwe biljartzaal, op de eerste verdieping.

Enkele jaren geleden is Dirk Stooker overleden. Hij was bekend om zijn unieke teken- en schildertalent. De autodidactische Stooker is 35 jaar lang huisschilder geweest en pas na zijn pensionering kon de in 1922 geboren 's-Gravendeler zich geheel wijden aan de schilder- en tekenkunst. De geschiedenis van zijn eigen woonplaats was één van zijn meest geliefde onderwerpen.

De beide schilderijen beelden dan ook niet bij toeval gebeurtenissen uit het ’s-Gravendeelse verleden uit. Op één schilderij zien we de Watersnoodramp van 1953 afgebeeld en op het andere de ijskoude winter van 1963.

Dirk Stooker wordt wel beschouwd als 'schilderende chroniqueur' van zijn geboortedorp 's-Gravendeel. Zijn fraaie illustraties werden ook in tal van boeken over onder andere  streek- en dorpsvertellingen gebruikt. Hij exposeerde ook regelmatig zijn prachtige schilderijen en een deel daarvan is nu nog steeds te zien in de wandelgang naast de receptie van zorgcentrum Immanuël (Weegje 3). Met de trap of de lift is deze gang eenvoudig te bereiken, als men ook die schilderijen eens wil bewonderen. In de wandelgang tegenover de receptie zijn altijd wisselende tentoonstellingen met werk van vrijetijd kunstenaars te zien.Deel dit bericht met je vrienden!