logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Restauratie korenmolen De Goede Hoop moet nog dit jaar beginnen'
13sep 2016

Restauratie korenmolen De Goede Hoop moet nog dit jaar beginnen

Molenaars en andere vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas voeren tot begin oktober actie om bij de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 stemmen te verzamelen voor de molen De Goede Hoop in Mijnsheerenland. Er is een plan voor een spoedige restauratie van de eeuwenoude korenmolen aan de oever van de Binnenmaas. De hoofdprijs van de wedstrijd om de Molenprijs is het bedrag (€ 50.000) dat nog nodig is om het herstel binnenkort te kunnen aanpakken. Vandaar alle inzet onder het motto “De Goede Hoop moet weer draaien!”.

Sinds het jaar 1455

Al in 1455 staat er in Mijnsheerenland een korenmolen. Deze molen wordt in 1649 opgevolgd door een rietgedekte houten wip korenmolen, die op zijn beurt in 1749 vervangen wordt de stenen grondzeiler,nu nog steeds aan de Molenweg, aan de oever van de Binnenmaas, staat.De molen kent in de loop der jaren verschillende eigenaren. In 1922 wordt Dirk Abraham Landheer eigenaar. Hij exploiteert in een afzonderlijke ruimte naast de molen een maalderij, waardoor de door de wind aangedreven molen voor het malen, een steeds kleinere rol is gaan vervullen. Op het laatst doet de molen vrijwel uitsluitend dienst als opslagruimte. In 1956 verkoopt Landheer de molen aan Pieter Oosthoek, die daarmee de laatste korenmolenaar-eigenaar is. Hij verkoopt in 1958 de molen aan de gemeente Mijnsheerenland. In 1984 komt de nieuwe gemeente Binnenmaas in het bezit van de molen, die hem op haar beurt in 1992 overdraagt aan de Stichting Molens Binnenmaas.

Authentiek monument

Het rijksmonument De Goede Hoop is een molen met een rijke geschiedenis, die nauw verweven is met Mijnsheerenland. Omdat er nooit een ingrijpende restauratie heeft plaats gevonden, is de molen zeer fraai en authentiek.

De molen staat nu noodgedwongen al jarenlang stil wegens de slechte molenbiotoop, de directe omgeving van de molen. De kale wieken kunnen niet meer draaien en de molen is gesloten voor het publiek. De Goede Hoop was jarenlang onzichtbaar door hoge bomen en struikgewas. De omwonenden, provincie, gemeente en molenstichting hebben inmiddels met elkaar gezorgd voor meer ruimte en lucht rondom de molen. De aan- en afvoer van wind is verbeterd en vormt geen beletsel meer om te kunnen draaien.

Voordat de molen echt kan gaan draaien en het publiek deze weer kan bezoeken, moet er nog een heleboel gebeuren. Door de langdurige stilstand verkeert de molen in een slechte staat van onderhoud.

Herstelplan

Het opgestelde herstelplan om De Goede Hoop weer te laten draaien richt zich op de werkzaamheden die nodig zijn om:

  • veilig met de molen te kunnen draaien;
  • vrijwilligers en bezoekers een veilig verblijf te garanderen;
  • ervoor te zorgen dat het monument weer decennia lang mee gaat.

Het herstelplan voorziet in het restaureren van de monumentale ijzeren potroeden (het wiekenkruis). De meer dan een eeuw oude en 24 meter lange roeden zullen elders in Nederland door een gespecialiseerd bedrijf worden gerestaureerd. Daarnaast worden o.a. de vloeren, trappen en de draaiende delen onder handen genomen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers. Met een schilderbeurt van de romp en het houtwerk aan de buitenkant van de molen zal het project worden afgerond. Het plan voorziet in een start van de werkzaamheden in november/december van dit jaar. In het voorjaar van 2017 kan De Goede Hoop dan weer draaien.

Net op tijd

De molenaar van De Goede Hoop, Wim van der Giesen uit Westmaas (foto), vertelt hoe dringend de uitvoering van de herstelwerkzaamheden is: “Stilstand is ook hier achteruitgang. Als een molen al zo lang stil staat, worden onderdelen versneld en in steeds heviger mate aangetast. Een in het oog springend voorbeeld daarvan zijn de roeden, de wieken dus. Nu kunnen ze nog gerestaureerd worden, maar langer wachten zou onherroepelijk tot onherstelbare schade hebben geleid.”

Met de uitvoering van het herstelplan is een bedrag gemoeid van € 215.000. Uit eerdere reserveringen en toegekende onderhoudssubsidies is een bedrag beschikbaar van € 100.000. Verder zijn er bij fondsen aanvragen ingediend, waarop inmiddels met concrete toezeggingen gereageerd is door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de J.E. Jurriaanse Stichting, het Dinamofonds en de Stichting Elise Mathilde Fonds. Daarnaast is er een subsidieaanvraag in behandeling  bij de gemeente Binnenmaas.

Stemmen via e-mail

Er is nog een financieel gat en daarom is het binnenhalen van de BankGiro Loterij Molenprijs (met een hoofdprijs van  € 50.000) een ‘must’ om de werkzaamheden volgens plan te kunnen uitvoeren. In de periode dat er gestemd kan worden (tot en met 3 oktober) zijn alle activiteiten van de molenaars en overige vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas dan ook gericht op het werven van stemmen. Dat gebeurt onder het motto ‘De Goede Hoop moet weer draaien!’ in en rond de molens in de gemeente Binnenmaas en op tal van evenementen in de Hoeksche Waard.

Stemmen met meerdere e-mailadressen mag. Deelnemers aan de BankGiro Loterij Molenprijs kunnen met elk geldig e-mailadres via de website www.molenprijs.nl één stem op hun favoriete molen uitbrengen. Stemmen met meerdere e-mailadressen per persoon of per gezin mag. Het vergroot de kansen voor De Goede Hoop en de kans van de stemmers op een heerlijk “molenweekend”, dat onder de stemmers wordt verloot.

Stemmers behoeven niet bang te zijn voor ongewenste nieuwsbrieven of andere vervolgmails. Een paar dagen na sluiting van de stemming, op 7 oktober, ontvangen alle stemmers een e-mail met de uitslag van de BankGiro Loterij Molenprijs 2016.

Cultureel Erfgoed

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door Vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties uit te voeren.



Deel dit bericht met je vrienden!