logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Taalhuis Hoeksche Waard feestelijk van start'
13sep 2016

Taalhuis Hoeksche Waard feestelijk van start

Op de dag van de alfabetisering, 8 september 2016, is in ’s-Gravendeel het Taalhuis Hoeksche Waard feestelijk geopend door wethouder Pieter Paans uit Cromstrijen. Aansluitend was in Restaurant Nonna de Taallunch voor Taalvrijwilligers. Tussen de gangen door, werkten de eters aan een Sonnet over het Taalhuis.

In de Hoeksche Waard wonen naar schatting 8000 mensen die de Nederlandse taal niet goed kunnen lezen of schrijven. Dat zijn mensen die thuis een andere taal hebben geleerd, bijvoorbeeld vluchtelingen of andere nieuwkomers. Ook zijn er mensen met een Nederlandsche achtergrond, die vroeger nooit goed hebben leren lezen en schrijven.

Speciaal voor deze mensen is het Taalhuis Hoeksche Waard geopend. Er worden taallessen gegeven door vrijwilligeres, er is twee keer per maand een taalspreekuur – waar je met vragen terecht kan – en er is een taaltreftpunt. Daar kan je één keer in de maand naartoe om anderen te ontmoeten en om over allerlei onderwerpen met elkaar te praten in het Nederlands. En er staat een kleine collectie boeken voor volwassenen die beter willen leren lezen. Onder de vlag van het Taalhuis worden ook computerlessen gegeven om digitaal vaardiger te worden.

Wethouder Pieter Paans uit Cromstrijen verrichtte de opening van het Taalhuis Hoeksche Waard. Het is de bedoeling dat er op meerdere lokaties taalspreekuren, een taalcollectie en taallessen komen. Het initiatief moet organisch groeien en met de inbreng van talloze partners – zoals het Rode Kruis, Humanitas, HWwonen, WIHW, Zorgwaard en Stichting Lezen & Schrijven – in alle gemeenten in de Hoeksche Waard te vinden zijn.

De taallessen door gecertificeerde vrijwilligers worden sinds 2015 gegeven. Met ingang van volgende maand zijn de taalspreekuren iedere eerste en derde woensdag van de maand respectievelijk in ’s-Gravendeel en in Numansdorp. Op vrijdagochtend 7 oktober vindt het eerste taaltrefpunt plaats in Puttershoek. Iedereen die geïnteresseerd is kan hier gewoon even binnenlopen.

Gedicht van de taalvrijwilligers

Er staat een nieuw huis in de Hoeksche Waard
In geen enkel dorp te zien,
Niet van steen, maar van andere aard
Maar wel digitaal misschien?

Wie zal er dan zijn intrek nemen?
Wie heeft er zin, wie wil er zijn?
Hoeksche Waarders of mensen met andere genen?
Voor iedereen is het fijn.

Boeken, computers vind je daar
Vrijwilligers zijn er heel actief
Alles staat er voor je klaar,
Taalproblemen neemt men voor lief.

Neem contact op met ons Taalhuis,
Voor les, informatie, aarzel niet, blijf niet thuis!



Deel dit bericht met je vrienden!