logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Feestelijke plaatsing binnenmuur markeert laatste nieuwbouw Oranjewijk Strijen'
12mei 2016

Feestelijke plaatsing binnenmuur markeert laatste nieuwbouw Oranjewijk Strijen

Het was een feestelijke middag in de Strijense Oranjewijk, dinsdag 10 mei 2016. Daar werd met de officiële plaatsing van een betonnen binnenmuur voor één van de nieuw te bouwen woningen, de laatste fase gemarkeerd van de gehele herstructurering van de Oranjewijk. De wijk heeft de afgelopen vijf jaar een ware metamorfose ondergaan. Na de officiële handeling werden alle genodigden door HW Wonen uitgenodigd voor een hapje en een drankje en koffie met gebak in het gezellige dorpshuis 'Streona'.

De afgelopen vijf jaren is de Strijense Oranjewijk ingrijpend gerenoveerd. En dat renoveren was in een aantal straten ook letterlijk het geval, want flink wat naoorlogse woningen zijn dusdanig 'onder handen genomen' dat ze nu weer helemaal 'bij de tijd zijn'. Men moet dan vooral denken aan zaken zoals isolatie, maar ook uiterlijk (voegwerk) zijn deze huizen weer helemaal opgeknapt.

Maar niet alle woningen in de Oranjewijk konden worden gerenoveerd. Ondermeer de seniorenwoningen waren dusdanig verouderd, dat het financieel gezien niet meer haalbaar was om ze nog aan te passen aan de hedendaagse wooneisen. In meerdere straten in de Oranjewijk zijn daarom o.a. nieuwe, ruime en levensloop bestendige seniorenwoningen verrezen.

De nieuwbouw in de Strijense Oranjewijk heeft overigens een hele markante en opvallende blikvanger: De nieuwe huizen zijn voorzien van frisse, heldere oranje voordeuren. Hierdoor wordt meteen ook weer een link gelegd naar de geschiedenis van de wijk. (Uiteraard verwijzen de straatnamen in de wijk naar leden van het Koninklijk huis.)

De afgelopen vijf jaar zijn er zowel nieuwe huur- als koopwoningen gebouwd in dit deel van Strijen. Hierdoor is een gevarieerd aanbod ontstaan. De nieuwbouw in de Bernhardstraat vormt de afsluiting van de renovatie van de wijk.

Samen met de toekomstige bewoners van bouwnummer 7 (huisnummer 27) in de Bernhardstraat, duwden directeur-bestuurder van HW Wonen, Ben Pluimer en wethouder Wilco van Tilborg een binnenmuur op hun plaats. Na deze officiële handeling werden alle aanwezigen in 'Streona' verrast door Prins Bernhard himself, of beter gezegd een optreden van Prins Bernhard-imitator Martin Vijgenboom.

Nadat 'de prins' iedereen op onderhoudende wijze zijn visie had gegeven op de Strijense Oranjewijk, stonden de wethouder en ook directeur-bestuurder Pluimer nog even stil bij de enorme hoeveelheid werk die er de achterliggende vijf jaren is verricht. De nieuwbouw heeft de wijk nieuw elan gegeven, maar het karakter en de sfeer bleven behouden. Door de gemeente werd er ook de nodige extra parkeerruimte gecreëerd, want ook op dat gebied voldeed de wijk uiteraard niet meer aan de hedendaags tijd. Toen de wijk werd gebouwd in de jaren ’50 stonden er slechts enkele auto's in de straat. Inmiddels heeft vrijwel iedereen een auto voor zijn/haar deur staan.

De huidige, laatste nieuwbouwfase zal vermoedelijk rond oktober/november worden afgerond.Deel dit bericht met je vrienden!