logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Startbijeenkomst Binnenmaas Hartveilig'
22jan 2016

Startbijeenkomst Binnenmaas Hartveilig

Gemeente Binnenmaas gaat haar dorpen Hartveilig maken. Met Hartveilig wonen verbetert de gemeente de acute zorg met een krachtig reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED’s). Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd. Op donderdag 4 februari 2016 vindt de startbijeenkomst voor dit burgerparticipatieproject plaats in het gemeentehuis in Maasdam.

Jaarlijks worden er in Nederland 15.000 mensen getroffen door een circulatiestilstand. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen dit aantal minuten bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, vergroot de kans om een hartstilstand te overleven.

Hartveilig wonen

Hartveilig wonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente en die getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Deze vrijwilligers worden opgeroepen door de meldkamer van 112, wanneer een hartstilstand wordt vermoed. Met een sms-bericht wordt de vrijwilliger gealarmeerd en verzocht naar het slachtoffer te gaan. Al dan niet met een AED. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Vrijwilligers en/of AED gevraagd

Om het reanimatienetwerk op te bouwen zijn veel vrijwilligers en AED’s nodig. De gemeente is daarom op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, wordt ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor Hartveilig wonen.

Startbijeenkomst

Op 4 februari 2016 vindt de startbijeenkomst Hartveilig wonen plaats in de kantine van het gemeentehuis in Maasdam. De heer Anthon Wolf, projectleider Hartveilig Wonen, is tijdens deze bijeenkomst aanwezig om zijn kennis te delen en aan te tonen hoe belangrijk het is om hiervoor vrijwilligers te werven.

De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Geïnteresseerden wordt verzocht om zich voor 29 januari aan te melden via e-mailadres Dino.Bodzinga@binnenmaas.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.hartveiligwonen.nl of www.binnenmaas.nl.



Deel dit bericht met je vrienden!