logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stuurgroep praat dieper door over beide toekomstmodellen Hoeksche Waard'
05nov 2015

Stuurgroep praat dieper door over beide toekomstmodellen Hoeksche Waard

Maandag 2 november 2015 is de stuurgroep Onderzoek bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard bijeengekomen om door te praten over het onderzoek van BMC en de daarin beschreven modellen (herindeling dan wel versterkte regionale samenwerking met doorzettingsmacht).

Ook is aan de orde gekomen hoe nu met elkaar verder wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat er in december een eensluidend advies naar de gemeenteraden kan worden gestuurd om een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard.

Stuurgroepvoorzitter Nico Schoof memoreerde aan het begin van de vergadering dat de stuurgroep met elkaar heeft afgesproken om tot een consensus te komen. Duidelijk is dat er op dit moment nog verschil van inzicht is over het voorkeursmodel.

Er is wel een inspanningsverplichting om goed naar elkaar te luisteren en met elkaar te kijken op welke wijze en onder welke voorwaarden tegemoet gekomen kan worden aan de eventuele bezwaren van beide modellen en hoe de kansen daarvan verzilverd kunnen worden.

Het doel is dat de raden binnen zes weken een keuze maken voor een model waar iedereen zich in kan vinden.

Gedachtewisseling

De stuurgroepleden (de 35 fractievoorzitters uit de Hoeksche Waardse raden) hebben van gedachten gewisseld over de beide modellen en zaken waar zij nog vragen bij hebben of waar ze juist voordelen zien.

Een van de onderwerpen die aan de orde is gekomen is de democratische legitimatie; hoe zou dat vorm krijgen in een ‘regioraad’, wat wordt regionaal besloten en wat blijft er dan voor de lokale gemeenteraden over om iets van te vinden.

Ook is gesproken over de noodzaak om maatregelen te vinden om het maatwerk voor de dorpen vorm te geven.

In de komende periode zullen de stuurgroepleden hier met elkaar en met hun achterban over van gedachten wisselen, zodat daar in de volgende openbare bijeenkomst, op 18 november met alle raadsleden uit de Hoeksche Waard, duidelijke standpunten over geformuleerd  worden.

Tijdens de bijeenkomst hebben de fracties van de lokale partijen uit Binnenmaas, Cromstrijen, Strijen en Korendijk nog een derde toekomstbeeld gepresenteerd dat uitgaat van een geleidelijke  ambtelijke samenwerking. Deze ambtelijke samenwerking kan in de toekomst wellicht uiteindelijk op organische wijze groeien naar één van beide modellen.  Na een discussie over dit onderwerp werd geconcludeerd dat het geen oplossing is voor de Hoeksche Waard om nu alleen te besluiten over maatregelen voor de ambtelijke organisaties.

Aan het einde van de bijeenkomst concludeerde de voorzitter dat alle stuurgroepleden het onderzoeksrapport van BMC onderschrijven als basis voor het maken van een keuze.



Deel dit bericht met je vrienden!