logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Open dag Landgoed De Peerdegaerdt'
09jul 2015

Open dag Landgoed De Peerdegaerdt

Zaterdag 4 juli 2015 opende Landgoed de Peerdegaerdt in Strijen haar poorten voor het publiek. Ondanks de hitte kwamen een paar honderd bezoekers op deze Open Dag af om de sfeer te proeven en te genieten van alles wat op De Peerdegaerdt te beleven is.

Tijdens de verschillende workshops konden bezoekers kennismaken met paardencoaching, grondwerk met paarden, het kweken van eetbare paddenstoelen en de ontspannen snoezelhoek.

Regelmatig startte een rondleiding over het landgoed door de wandeltuin van Mien Ruys en de karakteristieke 100 jaar oude hoogstamboomgaard met uitleg over «Adopteer een Peer».

Verder paradeerden er naast de imposante, prachtige Friese paarden ook bruidjes rond over De Peerdegaerdt om de idyllische trouwlocatie bij de vijver onder de aandacht te brengen.

De aanwezige kinderen vermaakten zich met de ponyritjes, het borstelen en verzorgen van pony’s, hoefijzers gooien, het maken van insectenhotels en de workshop striptekenen.

Deelnemers aan de workshop Yoga in de natuur vertrokken ontspannen en ook was er veel belangstelling voor de workshops die in het teken stonden van het vergroten van de weerbaarheid.

Een kleinschalige, duurzame markt gecombineerd met heerlijke biologische hapjes maakte de Open Dag van De Peerdegaerdt tot een sfeervol geheel. De Open Dag werd afgesloten met een volledig verzorgde VGQ in de boomgaard, waarvoor mensen zich van te voren konden inschrijven.

Workshop Varkens Knuffelen

Van heinde en ver kwamen mensen voor de workshop Varkens Knuffelen die tijdens de Open Dag haar vuurdoop kreeg, de reacties waren erg enthousiast.

Anne-Marie Dingenouts geeft met haar zus deze workshop en zegt  tevreden: «We vonden het bijzonder dat er mensen van ver weg speciaal voor de workshop Varkens Knuffelen naar de Open Dag waren gekomen. De deelnemers vonden het allemaal een bijzondere ervaring.

De varkens Ginger en Knorretje geven duidelijk aan wanneer deelnemers bijvoorbeeld te gespannen aan het knuffelen gaan, dat vinden ze niet prettig en hiermee houden ze de deelnemers meteen een spiegel voor. Tegelijkertijd kunnen mensen ervaren wat een prachtige en gevoelige dieren varkens zijn, die het niet verdienen om na een stressvol leven in de bio-industrie als anoniem stukje vlees op iemands bord te eindigen».

Ook over de andere buitenarrangementen van De Peerdegaerdt werd aan belangstellenden meer  informatie gegeven.

De Peerdegaerdt

De afgelopen jaren heeft De Peerdegaerdt zich met een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers ontpopt tot een Landgoed Nieuwe Stijl. Zij willen de maatschappelijke bijdrage van De Peerdegaerdt binnen de samenleving in de Hoeksche Waard vergroten.

Zo is gestart met een zorg- en activiteitenboerderij, waar mensen met uiteenlopende achtergronden terecht kunnen en zijn speciale arrangementen voor begaafde kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Bianca Meertens, werkzaam bij De Peerdegaerdt, vertelt “Tijdens onze Open Dag stellen we mensen in de gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met onze zorgboerderij. We hebben een aantal afspraken gemaakt voor mensen die de komende weken komen proefdraaien. Hierbij merken we dat het merendeel het erg fijn vindt dat bij ons veel dieren zijn.

Het mooie van dieren is dat de dieren alleen maar willen weten wat iemand voor ze kan doen, in plaats van te focussen op wat iemand niet kan. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.

Peerdegaerdts Plukfestijn

Voor degenen die de Open Dag gemist hebben is later dit jaar weer een mogelijkheid om De Peerdegaerdt te komen beleven tijdens het gezellige Peerdegaerdts Plukfestijn.

Ook organiseert De Peerdegaerdt diverse workshops, zoals de workshops zelf jam maken, paardencoaching, yoga in de natuur, varkens knuffelen, grondwerk met paarden en snoeicursussen voor fruitbomen. De data hiervoor zijn te vinden op de Facebook pagina van De Peerdegaerdt.

Het Plukfestijn vindt plaats in de karakteristieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt op vrijdag 25 tot en met zondag 27 september. Tijdens deze gezellige dagen staan natuurbeleving en voedsel centraal: zien, ruiken, oogsten, bereiden en proeven. Voedsel dat op een duurzame manier tot stand is gekomen en zo veel mogelijk uit de eigen streek komt, van De Peerdegaerdt zelf of van biologische boerderijen.

Bezoekers kunnen zelf fruit plukken en dit tegen betaling mee naar huis nemen, laten versappen of ter plaatse een gerecht van maken in de veldkeuken.

Diverse proeverijen en workshops gecombineerd met een kleinschalige markt maakt het tot een sfeervol geheel. In 2014 kwamen ruim 1.200 bezoekers naar dit 3-daagse festijn.

Zomerprogramma

Klik hier voor het zomerprogramma van de Peerdegaerdt (PDF-bestand)



Deel dit bericht met je vrienden!