logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste huwelijk op de Peerdegaerdt'
16jun 2015

Eerste huwelijk op de Peerdegaerdt

Vrijdag 19 juni 2015 heeft Wethouder Paulien Tanja een primeur door met Sjoerd van den Berg in het huwelijk te treden onder het prieeltje bij de idyllische vijver van Landgoed De Peerdegaerdt. Het is de eerste huwelijksceremonie ooit die op De Peerdegaerdt gaat plaatsvinden. En niemand minder dan Aart-Jan Moerkerke, de burgemeester van Strijen, voltrekt het huwelijk.

Middenin de polder de Nieuwe Klem gaat een onverwachte schoonheid aan natuur en cultuurhistorie schuil. Friese paarden grazen in de karakteristieke boomgaard en de schitterende wandeltuin van Mien Ruys is een ware lust voor het oog. Deze ontspannen, natuurlijke ambiance is de reden dat het aanstaande bruidspaar heeft gekozen voor De Peerdegaerdt.

Wethouder Paulien Tanja vertelt openhartig: «Sjoerd verraste mij enorm met zijn huwelijksaanzoek. Voor ons stond eigenlijk meteen al vast dat we geen traditioneel huwelijk wilden, maar juist iets bijzonders. Bij voorkeur buiten, omdat we alletwee van het buitenleven houden. En we vinden het erg fijn om alles op één locatie te kunnen organiseren, de ceremonie, onze huwelijksfoto’s, gezellig samen eten en het afsluitende feest. Hier wilden we graag onze eigen invulling aan kunnen geven. Vandaar onze keuze voor De Peerdegaerdt. »

Huwelijkslocatie

Gemeente Strijen heeft de afgelopen jaren meerdere verzoeken van bruidsparen ontvangen om op een andere locatie te mogen trouwen. Om niet meer voor iedere aanvraag een apart besluit te hoeven nemen is besloten om de gehele gemeente aan te wijzen als huis der gemeente. De Peerdegaerdt is een van de nieuwe locaties die hiervoor uitstekend geschikt is.

Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt zegt hierover: «De afgelopen jaren is De Peerdegaerdt door meerdere bruidsparen gebruikt als fotolocatie of om het huwelijksfeest te geven. Heerlijk buiten, omgeven door de natuur, zingende vogels en onze imponerende Friese paarden. Dit draagt absoluut bij aan een onvergetelijke herinnering. Vorig jaar had een aanstaand bruidspaar contact met ons opgenomen of ze ook de ceremonie bij ons konden houden. Na contact met de gemeente bleek dit middels een goedkeuring door de raad te kunnen. Maar nu met de nieuwe regeling is het helemaal makkelijk geregeld. We willen De Peerdegaerdt graag als huwelijkslocatie op de kaart zetten. Vandaar dat we zijn gaan samenwerken met styliste Meta Prins en nu ook een prieeltje gebouwd hebben.»

Prieeltje

Om de huwelijksceremonie op romantische wijze te kunen voltrekken is bij de idyllische vijver van De Peerdegaerdt een prieeltje opgetrokken van wilgenslieten afgewerkt met wilgentenen. Robert Stomp, een van de vrijwilligers van De Peerdegaerdt, is de architect van dit prieeltje.

Robert vertelt enthousiast: «Ik wist eigenlijk al vrij snel hoe ik wilde dat het prieeltje eruit moest zien. Een natuurlijke uitstraling past het beste bij De Peerdegaerdt. Daarnaast wilde ik materialen van De Peerdegaerdt zelf gebruiken. Ik heb een paar tekeningen gemaakt en vervolgens zijn we met een aantal mensen van onze activiteitenboerderij aan de slag gegaan. Volgens mij heeft uiteindelijk iedereen wel iets gedaan aan het prieeltje. Zodra de bloemen en rozen volop gaan bloeien, is het echt een droomplaatje».

Buiten trouwen

De Peerdegaerdt beschikt dankzij de mooie Mien Ruys tuin over meerdere mooie plekken om uiteindelijk het huwelijk te laten voltrekken. De weelderige rozentuin of de karakteristieke boomgaard komen hiervoor ook in aanmerking.

Hèlen vervolgt: «Het is maar net wat iemands voorkeur heeft. Door het afwisselende karakter van De Peerdegaerdt vindt een bruidspaar altijd wel een plek die echt bij hun past. Daarnaast kan elk onderdeel van de huwelijksdag op een ander gedeelte van De Peerdegaerdt plaatsvinden. Wat ook aanspreekt is dat je met veel mensen de ceremonie kunt bijwonen, omdat het buiten is. En dat wij altijd met biologische of natuurlijke streekproducten werken. Hetzelfde geldt voor het feestdiner. Veel bruidsparen kiezen ervoor om met hun gasten aan één lange tafel te eten. Een tafel van 20 meter lang is bij ons al lang geen uitzondering meer.»

Open Dag

Geïnteresseerden in deze nieuwe huwelijkslocatie kunnen tijdens de Open Dag van 4 juli een kijkje komen nemen. Dan opent Landgoed de Peerdegaerdt in Strijen haar poorten voor het publiek. Tijdens verschillende workshops maken bezoekers kennis met paardencoaching, grondwerk met paarden, het kweken van eetbare paddenstoelen en een ontspannen snoezelhoek. Kinderen kunnen onder meer terecht voor ponyritjes, het borstelen en verzorgen van pony’s, hoefijzers gooien en het maken van insectenhotels.

Bezoekers van de Open Dag kunnen de sfeer komen proeven en genieten van alles wat op dit landgoed te beleven is en gelijk de huwelijkslocatie van dichtbij bekijken.

De Peerdegaerdt

De afgelopen jaren heeft De Peerdegaerdt zich met een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers ontpopt tot een Landgoed Nieuwe Stijl. Zij willen de maatschappelijke bijdrage van De Peerdegaerdt binnen de samenleving in de Hoeksche Waard vergroten. Zo is gestart met een zorg- en activiteitenboerderij, waar mensen met uiteenlopende achtergronden terecht kunnen en zijn speciale arrangementen voor begaafde kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

«Voor ons is het heel belangrijk dat iedereen op De Peerdegaerdt zich betrokken voelt bij de evenementen en activiteiten die we op De Peerdegaerdt organiseren. Bijna alle voorbereidingen van dit eerste huwelijk zijn door onze activiteitenboerderij opgepakt, zoals het bouwen van het prieeltje en het creëren van een uniek gastenboek. Maar ook op de dag zelf draagt iedereen zijn steentje bij aan het opbouwen en klaarzetten van alles. Al maanden wordt enorm naar dit eerste huwelijk uitgekeken. We vinden het echt heel bijzonder en hopen op een schitterende dag» rondt Hèlen af.Deel dit bericht met je vrienden!