logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Onderzoek naar bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard'
29jan 2015

Onderzoek naar bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard

De gemeenteraden van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen hebben in december 2014 ingestemd met het procesvoorstel voor een gezamenlijk onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de vijf gemeenten.

Het onderzoek heeft als primaire doelstelling om de gemeenteraden de juiste informatie en inzichten te verschaffen die nodig zijn om te komen tot verdere besluitvorming over de bestuurlijke toekomst: herindeling of versterkte regionale samenwerking. Tevens is als doelstelling van het proces geformuleerd dat dit moet leiden tot een door alle vijf gemeenten gedragen gemeenschappelijk standpunt over die bestuurlijke toekomst.

Onderzoekthema’s

In het proces van onderzoek en afweging gaat het om drie onderzoeksthema’s:

  • onderzoek naar effecten van herindeling
  • onderzoek naar effecten van versterkte samenwerking met doorzettings-macht
  • onderzoek naar belangen en drijfveren

Stuurgroep

Eigenaar- en opdrachtgeverschap van het gehele proces liggen bij de gemeenteraden. Hiertoe wordt een stuurgroep ingesteld, waarin alle 34 fracties van de Hoeksche Waardse raden zijn vertegenwoordigd. De stuurgroep geeft gezamenlijk sturing en richting aan het proces. De stuurgroep komt op woensdag 11 februari voor het eerst bijeen in een openbare vergadering.

Onafhankelijk voorzitter

Om onafhankelijkheid in de sturing van het proces te borgen krijgt de stuurgroep een onafhankelijk (externe) voorzitter, de heer N.P.M. Schoof. De heer Schoof is een zeer ervaren oud-bestuurder. Hij was onder meer burgemeester in Akersloot, Limmen, Heiloo en laatstelijk Alphen aan den Rijn. De heer Schoof is een bestuurder die veel partijen weet samen te brengen.

Voorlopige planning

De voorlopige planning gaat ervan uit dat de onderzoeken zodanig worden uitgevoerd dat deze in het najaar van 2015 zijn afgerond. De stuurgroepleden hebben de inspanningsverplichting om het in de stuurgroep eens te worden over het advies dat op basis van de onderzoeken aan de raden wordt voorgelegd. De uiteindelijke besluitvorming over de bestuurlijke toekomst is aan de vijf gemeenteraden.



Deel dit bericht met je vrienden!