logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
03okt 2014

Gemeenteraden stellen nieuwe werkwijze jeugdhulp vast

Vanaf 1 januari 2015 zijn de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard verantwoordelijk voor de jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

De afgelopen weken hebben de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard het beleidsplan - dat de basis vormt voor de veranderingen in de Jeugdhulp - vastgesteld. De laatste behandeling was dinsdag in Strijen.

Het plan gaat over belangrijke onderwerpen zoals de rol van het jeugdteam dat op 1 januari start en het persoonsgebonden budget (Pgb). De raden vroegen extra aandacht voor preventie en privacy.

Nieuwe werkwijze

De gemeenten introduceren vanaf 1 januari een nieuwe werkwijze in de jeugdhulp. Ze gaan - wanneer zich problemen voordoen - eerst samen met de ouders (en jeugdigen) bekijken hoe familie, buren en vrienden hen kunnen ondersteunen.

Dit draagt niet alleen bij aan het terugdringen van de zorgkosten, maar het zorgt er ook voor dat er makkelijker een goede lange termijnoplossing wordt gevonden.

Mocht dit inschakelen van het sociale netwerk niet lukken, dan bieden gemeenten de helpende hand en kan  professionele hulp worden ingezet. Daar kunnen jeugdigen en ouders ook in 2015 op rekenen.

Jeugdteam

Gemeenten willen dat de jeugdhulp snel en dichtbij is en dat ze zoveel mogelijk aansluit bij de eigen leefsituatie van het kind en de ouders. Daarom komen er vanaf januari in de Hoeksche Waard drie jeugdteams. Eén gaat werken in Binnenmaas/Strijen, één in Cromstrijen/Korendijk en één in Oud-Beijerland.

Zo’n team bestaat uit professionals die jeugdhulp verlenen op het gebied van bijvoorbeeld opgroei- en opvoedhulp en geestelijke gezondheidszorg.

Als het jeugdteam niet in staat is zelf de nodige hulp te bieden aan een kind of gezin, dan kan het team er een andere gespecialiseerde hulpverlener bij halen. Het jeugdteam heeft in de gemeente nauwe contacten met personen en organisaties, zoals huisartsen, scholen, kerken, politie, jongerenwerk, kinderopvang en sportverenigingen.

Eén begeleider

Gezinnen met meerdere hulpvragen krijgen binnen het team een vast aanspreekpunt, volgens de nieuwe aanpak: ‘één gezin - één plan – één begeleider’. Het gezin maakt samen met de begeleider een plan voor de meest passende ondersteuning.

Als dat nodig is, kan de begeleider besluiten er één of meer andere hulpverleners bij te halen. Dan nog blijft de begeleider het aanspreekpunt. De gemeenten willen hiermee bereiken dat gezinnen met meerdere hulpvragen met minder hulpverleners te maken krijgen. 

Positief over beleidsplan

De gemeenteraden zijn positief over het beleidsplan. Wel vroegen ze extra aandacht voor preventie en het zorgvuldig omgaan met gegevens van cliënten.

Binnen de jeugdhulp gaat het vaak om gevoelige informatie. Hiervoor wordt een privacy-protocol opgesteld. Ook moeten ouders altijd vooraf toestemming geven wanneer professionals informatie delen met anderen.

Na beleidsplan nu regels opstellen

Om de nieuwe taken rond jeugdhulp goed uit te kunnen voeren, moeten de gemeenten nu regels vastleggen. Deze gaan bijvoorbeeld over wanneer een jeugdige in aanmerking komt voor hulp of over de wijze waarop de hoogte van een Pgb-budget wordt vastgesteld.

Deze regels worden verwerkt in een verordening en beleidsregels en naar verwachting in december vastgesteld.

Meer weten over de veranderingen in de jeugdhulp: www.samenmeerhoekschewaard.nl



Deel dit bericht met je vrienden!