logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
23jun 2014

Afspraken over bedrijventerreinen

De provincie en de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard hebben afspraken gemaakt over bedrijventerreinen in de Hoeksche Waard. Er wordt ingezet op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, waarbij de lokale ondernemer uitbreidingsruimte krijgt.

Op het buitendijks gedeelte van het voormalige suikerfabriekterrein wordt een watergebonden bedrijventerrein ontwikkeld. De vijf gemeenten slaan hiervoor de armen ineen om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen, die na de zomer voor besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraden. Lokale ondernemers zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de Hoeksche Waardse dorpen. De vijf Hoeksche Waardse gemeenten en gedeputeerde Veldhuijzen vinden dat deze ondernemers de ruimte moeten krijgen om te ondernemen, experimenteren en te innoveren.

Volgens burgemeester Aart-Jan Moerkerke die door de vijf gemeenten is aangewezen als bestuurlijk aanspreekpunt voor bedrijventerreinen is dat belangrijk om de Hoeksche Waard ook voor de toekomst aantrekkelijk te houden. “Er moet een goede balans zijn tussen wonen, werken en recreëren”, aldus Moerkerke.

Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de ondernemers niet buiten de gemeentegrens wil zoeken naar een nieuwe locatie. De marktconsultatie wijst uit dat de lokale bedrijventerreinen en de eerste fase van het regionale bedrijventerrein kansrijk zijn. “Wij luisteren naar die wens van de lokale ondernemers”. Volgens Moerkerke vormen zij een belangrijke basis voor ons beleid voor de komende jaren.

Geen concurrentie

Grootschalige ontwikkelingen willen de gemeenten zoveel mogelijk faciliteren op het Bedrijvenpark Hoeksche Waard. Uit het onderzoek dat de Hoeksche Waard samen met de provincie heeft uitgevoerd blijkt ook dat de locatiekenmerken van het bedrijvenpark aansluiten bij de vraag van de markt. Het buitendijkse gedeelte van het suikerfabriekterrein vult het aanbod mooi aan. “Uniek aan dit terrein is dat het aan het water is gelegen”, zegt Moerkerke.

Tegelijkertijd waarschuwt Moerkerke dat er voor al te veel grootschalige ontwikkelingen in deze tijd geen plaats is. “De tweede en derde fase voor het regionale bedrijvenpark gaan voorlopig diep de ijskast in en voor een bedrijventerrein op het binnendijkse gedeelte van het suikerfabriekterrein is geen ruimte”. Burgemeester Moerkerke benadrukt dat de Hoeksche Waard niet wil concurreren met omliggende regio’s. “De discussie over een grootschalig bovenregionaal bedrijventerrein ligt achter ons”.

Herontwikkeling suikerfabriekterrein

Wethouder Henk van Etten (verantwoordelijk voor de bestemming van het suikerfabriekterrein) is blij dat er tussen de provincie, regio en gemeente Binnenmaas overeenstemming is bereikt over de herontwikkeling van het voormalige suikerfabriekterrein. Het buitendijkse gedeelte wordt ontwikkeld tot een watergebonden bedrijventerrein, dat zoveel mogelijk wordt ontsloten via het water. Een nieuwe ontsluitingsweg is daarom vooralsnog niet noodzakelijk. Het gebied rondom de silo’s krijgt een agrarische bestemming.

Op de voormalige vloeivelden kan glastuinbouw worden ontwikkeld. De voorwaarden die de gemeente er aan stelt zijn in ieder geval een goede landschappelijke inpassing en realisatie van een nieuwe ontsluitingsweg, die bij voorkeur ook voor het buitendijkse gebied gaat functioneren. “De afspraken voor het suikerfabriekterrein sluiten aan op de gemeentelijke visie voor dit gebied en dragen bij aan de economische vitaliteit van de Hoeksche Waard en verbetering van de leefbaarheid van Puttershoek”, vertelt wethouder Van Etten.

Gezamenlijke strategie

De vijf gemeenten zijn ook blij met de open houding van gedeputeerde Veldhuijzen, die de beleidslijn van de gemeenten steunt. Op dit moment wordt door de vijf gemeenten gewerkt aan een gezamenlijke strategie op het gebied van bedrijventerreinen. Deze strategie moet voor de toekomst voldoende flexibel zijn om in te spelen op veranderende marktomstandigheden.

Verder wordt er aandacht besteed aan een gezamenlijke marketing, waarbij de Hoeksche Waard verbinding wil leggen met de omliggende regio’s. “We willen in alle opzichten laten zien dat de Hoeksche Waard een mooie streek is. Op het gebied van wonen, recreëren, natuur, maar natuurlijk ook op het gebied van werken”. De vijf gemeenteraden nemen na de zomer een definitief besluit over de gemaakte afspraken.



Deel dit bericht met je vrienden!