logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
10mei 2014

Ruilverkaveling Hoeksche Waard-Oost afgerond

Na bijna 30 jaar is nu definitief een punt gezet achter de ruilverkaveling Hoeksche Waard-Oost. Deze landinrichting voor een gebied van circa 7.500 hectare is in opdracht van de provincie Zuid-Holland gerealiseerd.

Omdat daarmee de taak van de landinrichtingscommissie is volbracht, is deze commissie nu opgeheven.

In totaal is voor ruim 43 miljoen geïnvesteerd in het gebied, grotendeels door Rijk, waterschap en gemeenten. Ook grondeigenaren betalen voor een deel mee aan deze investeringen, naar het nut dat zij van het plan hebben gehad.

In de laatste procedure - de 'Lijst Geldelijke Regelingen'- is deze bijdrage vastgesteld. Eigenaren ontvingen in december vorig jaar een brief over de definitieve renteoplegging. De belastingdienst zal deze rente nu jaarlijks gaan innen, startend vanaf 1 januari 2014.

Het meest in het oog springende onderdeel van het landinrichtingsplan was de aanleg of verbetering van wegen en waterlopen, de aanleg van bos en natuurvriendelijke oevers en de inpassing van de hogesnelheidslijn.

Eén van de doelen van de ruilverkaveling was om de grond zo te ruilen, dat agrariërs hun gronden dichter bij de boerderij zouden krijgen, waardoor ze efficiënter kunnen werken.

Niemand had kunnen voorzien dat de uitvoering van het plan bijna 30 jaar zou duren. De inpassing van nieuw beleid, zoals het Natuurbeleidsplan en de 3e Nota waterhuishouding, maar ook de inpassing van het tracé voor de Hogesnelheidslijn en planbezuinigingen zorgden voor vertraging.

Maar de grootste tegenvaller in de planning betrof de financiële afronding omdat de rechtbank voor de drie laatste bezwaren met tussenvonnissen lange reactietermijnen hanteerde.

Ondanks alle vertraging constateert de commissie dat een eindresultaat is opgeleverd dat door velen wordt gewaardeerd.

Bron: Dienst Landelijk Gebied, 06/05/14



Deel dit bericht met je vrienden!