logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
10apr 2014

Brandweer start pilot met AED's in Korendijk

Brandweer Zuid-Holland-Zuid start pilot met het bieden van snelle aanvullende hulp bij reanimatie met AED in de gemeente Korendijk.

Vanaf 15 april 2014 gaan de brandweerposten in de gemeente Korendijk rijden op meldingen van mogelijk hartstilstand. Dit initiatief gebeurt naast de reeds gestarte pilot Hartslag Nu waar burgers gealarmeerd worden bij dergelijke meldingen.

De brandweervoertuigen, gestationeerd in de kernen Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland, beschikken over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Bij een melding van een plotselinge hartstilstand kan de brandweer als “AED-responder” worden gealarmeerd.

In afwachting van de komst van de ambulance kan de brandweer een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van lichaamsfuncties, een daling van het aantal sterfgevallen en een verkorting van de revalidatiefase.

Elke minuut telt

Ruim 16.000 mensen overlijden per jaar in Nederland als gevolg van een plotselinge hartstilstand. Bij een hartstilstand telt elke minuut en zijn de eerste zes minuten van groot belang. De overlevingskans van een patiënt met een hartstilstand daalt iedere minuut dat de stilstand langer duurt met 10 tot 20 procent.

AED

Een AED is een apparaat waarmee in bepaalde gevallen een hart weer snel en efficiënt op gang wordt gebracht. De AED is dusdanig gebruiksvriendelijk dat iedereen er na een korte opleiding mee uit de voeten kan. De AED wordt toegepast ter ondersteuning van een reanimatie, de zogenoemde Basic Life Support.

Verantwoordelijkheid

Zodra een melding van een vermoedelijke hartstilstand bij de meldkamer binnenkomt, wordt de brandweer gelijktijdig met de ambulancedienst gealarmeerd. De meldkamer beslist of en wanneer de brandweer als AED responder wordt ingezet aan de hand van een uitvraagprotocol.
In die gevallen waar de brandweer als eerste ter plaatse is zal zij zo nodig de reanimatie overnemen van de aanwezige personen. Zijn dit vrijwilligers van Hartslag Nu dan zal er in samenwerking opgetreden worden.

Zodra de ambulance verpleegkundige ter plaatse komt, gaat de primaire verantwoordelijkheid voor de zorgverlening over naar het ambulancepersoneel. Deze ambulanceverpleegkundige bepaalt welk personeel en materiaal verder voor de zorgverlening noodzakelijk is.     De brandweer verricht desgewenst op aangeven van de ambulanceverpleegkundige ondersteunende werkzaamheden.Deel dit bericht met je vrienden!