logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
28mrt 2014

Eerste CJG-jeugdteam van start

Op 1 april 2014 start in de gemeenten Binnenmaas en Strijen het eerste CJG-jeugdteam in de Hoeksche Waard. Aan de hand van de ervaringen van dit team worden eind dit jaar andere CJG-jeugdteams in de Hoeksche Waard opgezet.

Hiermee bereiden de gemeenten zich voor op hun nieuwe taken binnen de jeugdhulp per 1 januari 2015.

Tot eind dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg en het preventieve jeugdbeleid. Door veranderde wetgeving komen daar vanaf 1 januari volgend jaar taken bij. Een andere manier van werken is nodig om de  kwaliteit van de jeugdhulp te garanderen. De Hoeksche Waardse gemeenten doen dat in de vorm van CJG-jeugdteams.

In de Hoeksche Waard wordt vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin  (CJG) al langere tijd gewerkt vanuit het toekomstige principe één gezin, één plan, één aanspreekpunt.

Om de huidige activiteiten verder uit te breiden en te verbeteren, start per 1 april een pilot met het eerste CJG-jeugdteam. Dit pilotproject, gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, start in de gemeenten Binnenmaas en Strijen.

Deze gemeenten liggen naast elkaar, bestaan uit meerdere dorpen en zijn (naar de eerste inschatting) qua omvang groot genoeg voor een eigen CJG-jeugdteam.

Het CJG-jeugdteam Binnenmaas-Strijen gaat aan de slag met nieuwe hulpvragen. Bestaande hulpvragen waarvan de trajecten al zijn ingezet, worden niet op een andere manier georganiseerd.

Binnen het CJG-jeugdteam Binnenmaas-Strijen wordt met name gekeken naar het goed organiseren van de samenwerking tussen partijen die professioneel en maatschappelijk betrokken zijn bij jeugdhulp.

Belangrijk is dat de werkwijze niet bedacht wordt vanachter een bureau maar dat het CJG-jeugdteam in de praktijk verder wordt ontwikkeld.

Op die manier zal er een blauwdruk liggen op basis waarvan CJG-jeugdteams per 1 januari volgend jaar ook elders in de Hoeksche Waard aan de slag kunnen gaan.Deel dit bericht met je vrienden!