logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
01mrt 2014

Inrichting boerderij krijgt vorm

De officiële openingsdatum van Boerderij Oost-Leeuwenstein, onderdeel van Streekmuseum Hoeksche Waard, is eindelijk vastgesteld op 24 april 2014. Vanaf vrijdag 25 april zijn bezoekers van harte welkom om de prachtige herenboerderij te komen bewonderen.

De boerderij is ingericht aan de hand van zeven historische personages: (heren)boer en boerin, winkelierster, arbeider, vakman, dorpsarts en schoolkind. Ambachtsvrouwe Sara van Assendelft krijgt een plek in ’t Hof van Assendelft, dat zij zelf in 1767 heeft laten verbouwen.

Vrijwilligers van het museum hebben model gestaan voor deze historische personages tijdens een heuse fotoshoot met fotograaf, grimeur en studiolampen. De personages verbinden de verschillende collectieonderdelen met elkaar en zorgen voor een rode draad door de gehele opstelling.

In de boerderij zullen de winkel van Taselaar en een schoolklasje te zien zijn, maar ook boerenwagens, sledes, de eierwagen, een arbeidersinterieurtje en de huisapotheek van Dr. Hopma. Deels komen de oude interieurtjes dus terug, maar dan wel in een nieuw jasje.

Het middelste deel van de schuur (ook wel de catwalk genoemd) wordt in 2014 gewijd aan de textielcollectie van het museum. Daar zullen eindelijk de mooie kanten kappen, streeksieraden en merklappen e.d. te zien zijn.

Zomerhuis 

In het kleine gebouw naast de boerderij, het zomerhuis, wordt de keuken ingericht met spullen die te maken hebben met het huishouden van de boerin. (Alleen) hier mogen de kinderen de museumstukken echt aanraken, bijvoorbeeld om te ervaren hoe een oude wasstamper werkt.

Tevens is hier de vestiging Heinenoord van de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Het erf van de boerderij

Vanaf 18 november is hard gewerkt aan het erf rond de boerderij. Een deel daarvan wordt bestraat zoals de oprit, parkeerplaatsen en het terras. De tuininrichting is ontworpen door  Bureau Ars Virens en krijgt later in het seizoen zijn zichtbare vorm.

Binnenkort volgt meer informatie over een speciale ‘proefdag’ voor het publiek, met feestelijkheden en activiteiten in en om de boerderij. Volg hiervoor www.streekmuseumhw.nl.



Deel dit bericht met je vrienden!