logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Burgerhulpverlening van start in Strijen'
06dec 2013

Burgerhulpverlening van start in Strijen

Vanaf deze week gaan in de gemeente Strijen een twintigtal burgerhulpverleners aan de slag. Zij kunnen in het geval van een hartstilstand opgeroepen worden. Daarbij gebruikmakend van een aantal AED-apparaten die bij nacht en ontij bereikbaar zijn.

De afgelopen maanden hebben een kleine twintig inwoners van de gemeente Strijen zich aangemeld als burgerhulpverlener. Mensen kunnen zich overigens nog steeds opgeven. Daar met de nu twintig vrijwilligers nog geen gemeentelijke dekking is bereikt. Toch gaat het alarmeren van die hulpverleners deze week gewoon van start. In de praktijk betekent het dat ze bij een 1-1-2 melding van een mogelijke reanimatie worden opgeroepen.

Er gaan dan twee soorten sms-berichten richting vrijwillige burgerhulpverleners die in de buurt van het slachtoffer wonen of werkzaam zijn. Eén groep krijgt een melding direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimeren. De andere groep wordt gevraagd eerst een AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan.

Bij voldoende dekking binnen de gemeente moet het idealiter mogelijk zijn om binnen drie minuten een reanimatie op te starten, en binnen zes minuten een AED ter plaatse te hebben. Zodra een ambulance is gearriveerd nemen professionele hulpverleners de zorgverlening over.

In veel bedrijven, openbare gebouwen en bijvoorbeeld clubgebouwen in de gemeente Strijen hangt tegenwoordig een AED-apparaat. ,,Het probleem vaak is dat die apparaten in het algemeen slechts tijdens kantooruren bereikbaar zijn.

Om die reden zijn er in de gemeente Strijen de laatste weken een vijftal AED’s in speciale verwarmde buitenkasten geplaatst. Zodat de apparaten te allen tijde inzetbaar zijn,’’ vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke.

Op de website www.strijen.nl is een overzicht opgenomen van alle locaties in de gemeente Strijen waar een AED aanwezig is.Deel dit bericht met je vrienden!