logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Monumentenschildje gemeente Binnenmaas'
30aug 2013

Monumentenschildje gemeente Binnenmaas

Op maandag 26 augustus 2013 heeft burgemeester A.J. Borgdorff het eerste monumentenschildje uitgereikt aan familie Klompe, eigenaar van boerderij ‘De Oemsteen’ aan de Stougjesdijk in Mijnsheerenland.

De Oemsteen is een karakteristieke boerderij met een zeldzaam behouden tbc-huisje. Door het schildje worden gemeentelijke monumenten herkenbaar.

Burgemeester Borgdorff reikt nog meer schildjes uit aan karakteristieke en cultuurhistorische gemeentelijke monumenten. Op donderdag 29 augustus werd een schildje uitgereikt aan familie Van Rooijen op de Westdijk 4 in Heinenoord en op maandag 2 september aan familie Homan op de Polderdijk 63 in Maasdam.

Gemeentelijke monumenten vertellen verhaal

Binnenmaas heeft in afgelopen periode in totaal 68 gemeentelijke monumenten aangewezen. Deze monumenten vertellen het verhaal van Binnenmaas vanwege hun ouderdom en geschiedenis.

Om de identiteit van de gemeenschap te behouden, is het van belang deze verhalen zichtbaar en leefbaar te houden. Daarom zijn deze cultuurhistorisch waardevolle panden het waard om beschermd te worden tegen sloop en aantasting.

Betekenis status gemeentelijk monument voor eigenaar

Eigenaren van gemeentelijke monumenten krijgen een verantwoordelijkheid om de panden te behouden. Veelal wordt gedacht dat de status van gemeentelijk monument belemmerend is voor de eigenaar.

Binnenmaas tracht deze belemmering te beperken tot het aanvragen van een omgevingsvergunning bij veranderingen aan de buitenkant van de panden. Eigenaren hoeven hier geen extra leges voor te betalen.

Daarnaast kunnen eigenaren ook in aanmerking komen voor een onderhoudssubsidie bij de gemeente.



Deel dit bericht met je vrienden!