logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste bevindingen evaluatieonderzoek gedeeld'
03jul 2013

Eerste bevindingen evaluatieonderzoek gedeeld

Het onderzoek naar de regionale samenwerking in de Hoeksche Waard is in de afrondende fase beland. Donderdag 27 juni 2013 zijn de eerste bevindingen van het onderzoek gedeeld met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Maandag 1 juli gebeurde dit voor de tweede keer. Nu met ongeveer 75 aanwezigen, waaronder zo’n 45 raadsleden en 15 collegeleden van de Hoeksche Waardse gemeenten.

Onderdeel van het actieonderzoek

De bijeenkomsten van 27 juni en 1 juli maken  onderdeel uit van het actieonderzoek dat onderzoeksbureau Partners+Pröpper uitvoert in opdracht van de vijf gemeenten en het SOHW (Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard).

Uitgangspunt voor het onderzoek is een interactieve aanpak. Vandaar dat ook in deze fase, het delen van de uitkomsten, de dialoog plaatsvindt met diverse partners.

Tijdens beide bijeenkomsten is het concept-rapport van bevindingen getoetst aan het beeld van de aanwezigen en konden zij aanvullingen geven. Als laatste stap vinden er nu telefonische interviews plaats met bestuurders uit de omgeving van de Hoeksche Waard.

Oplevering eindrapport

Na afloop van de bijeenkomsten van 27 juni en 1 juli werden de aanwezige vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en raads- en collegeleden bedankt voor hun inbreng. Deze inbreng gebruikt het onderzoeksbureau om het eindrapport te verrijken.

De stuurgroep biedt het eindrapport in juli aan de colleges aan die het rapport vervolgens doorsturen naar de raden van de vijf gemeenten. Ook het bestuur van het SOHW krijgt het eindrapport aangeboden.

Na bespreking van het rapport vindt een oriëntatie plaats op de bestuurlijke toekomst.

Blijf als raden aan zet

Onder de aanwezigen van de bijeenkomst van 1 juli was ook mevrouw J.W.E. Spies (tot november 2012 minister van BiZa). Zij is voorzitter van de onderzoeksbegeleidingscommissie die tot taak heeft een kritische en onafhankelijke blik te geven op het verloop van het onderzoek.

Het viel haar in positieve zin op dat er veel raadsleden van de verschillende gemeenten aanwezig waren op de avond. In veel gevallen komen namelijk volksvertegenwoordigers pas aan het eind aan zet en dat is vragen om ellende.

Wel waarschuwde zij voor het risico om eindeloos in processen te verzanden. Zij riep daarom de raden op om ‘in the lead’ te blijven en om daadwerkelijk iets te doen met de uitkomsten van het onderzoeksrapport.



Deel dit bericht met je vrienden!