logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
16mei 2013

Opruimwerkzaamheden Vezelstraat- Van Groningenstraat

In de afgelopen week is aan de Vezelstraat en de Van Groningenstraat in ‘s-Gravendeel melding gedaan van de vondst van op asbest gelijkende materialen in de plantsoenen. Gemeente Binnenmaas heeft het terrein volgens de voorschriften afgezet en een asbestgecertificeerd bedrijf opdracht gegeven nader onderzoek te doen.

Er zijn dinsdag 14 mei 2013 door het onderzoeksbureau Search kleefmonsters genomen rondom de kozijnen van de flat (bij de pui van het trappenhuis, de kozijnen van de berging en het bellentableau). In deze kleefmonsters zijn geen asbestvezels aangetroffen.  Dat betekent dat er geen besmetting in en aan het gebouw zelf is en de asbest zich voor zover wij nu kunnen nagaan niet door de lucht heeft verspreid.

De resultaten van het eerste onderzoek van de materialen die op maaiveldniveau zijn aangetroffen, worden vanmiddag verwacht. Wij verwachten dat dit onderzoek onze conclusie op basis van het eerste monster zal bevestigen en dat het ook hier hechtgebonden asbest betreft. De resultaten zullen ook op www.binnenmaas.nl worden gepubliceerd.

Vrijdagochtend  17 mei wordt direct begonnen met het opruimen van de materialen die aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Volgens wettelijke voorschriften moet het onderzoeksrapport worden afgewacht voordat de materialen verwijderd mogen worden.

Het opruimen wordt gedaan door een gespecialiseerd saneringsbedrijf. Omdat dit bedrijf aan alle voorschriften van een asbestgecertificeerd bedrijf moet voldoen, zullen werknemers rondlopen in de zogenaamde ‘witte pakken’. Dit betekent niet per definitie dat er asbesthoudend materiaal vrijkomt, maar het is verplicht voor het sloopbedrijf om deze beschermende maatregelen voor haar werknemers te nemen.

Bodemonderzoek

Ook start vrijdag een uitgebreider bodemonderzoek. Bij dit onderzoek worden bodemmonsters genomen om te achterhalen hoe diep de materialen in de bodem zitten en waar ze zijn verspreid. Dit is vooral noodzakelijk om te achterhalen waar de verdachte materialen vandaan zijn gekomen en hoe zij in de bodem terecht zijn gekomen.

De uitslag van dit bodemonderzoek is naar verwachting eind volgende week bekend.



Deel dit bericht met je vrienden!