logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
12dec 2012

Veilig op de fiets, val op!

Het is vroeg donker, dus het is tijd om actief aan de slag te gaan met de verkeersveiligheid op het gebied van verlichting. Vrijwel dagelijks gebeuren er (bijna)ongelukken omdat vooral fietsers slecht te zien zijn in het donker als ze geen of onjuiste verlichting voeren.

Om dit soort ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen besteedt de politie de komende tijd veel aandacht aan fietsverlichting. Jongeren worden met name aangesproken. Op school is er de afgelopen maanden aandacht geweest voor het onderwerp.

Controles

De politie controleert in de hele regio vooral in de buurt van scholen en langs de routes die scholieren vaak fietsen. Als de fietsverlichting niet in orde is kunnen de kosten hiervoor € 45 bedragen (excl. 7 euro administratiekosten). Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp.

Gelukkig blijkt dat de afgelopen jaren er minder bekeuringen worden uitgeschreven voor slechte verlichting. In 2009 waren dat er ruim 2.800 bekeuringen en in 2010 2.000 bekeuringen.

Val op

Behalve verlichting is donkere kleding ook een belangrijk oorzaak van het niet gezien worden. Ook een reflector op de fiets en op de trappers helpt daarbij. Maar denk ook aan kleding, donkere kleding valt niet snel op in het verkeer. Tegenwoordig is er kleding met retorreflecterend materiaal. Ook het gebruik van een capuchon en een hoofdtelefoon of oordopjes is niet altijd veilig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus wees verstandig en val op!

Ongeluk in onzichtbaar hoekje

Behalve fietsers moeten automobilisten ook hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Zo moeten ze zelf goed zichtbaar zijn.

Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Regionale Verkeersondersteuning (RVO) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen.

Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.



Deel dit bericht met je vrienden!