logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
10sep 2012

Tips voor Renovatieprijs

 

Sinds het 2000 heeft de Historische Vereniging 's-Gravendeel een Renovatie & onderhoudprijs. Het doel van deze prijs is simpel gezegd om vanuit de Historische Vereniging, en toch ook vanuit de plaatselijke samenleving, iets van waardering te laten blijken aan mensen die oude panden/huizen zo goed mogelijk in stand houden en/of renoveren.

Het gaat dan uiteraard om mensen die dit met eigen middelen doen. Dus niet om erkende Rijksmonumenten. die natuurlijk grotendeels met subsidie en deskundige bedrijven worden gerestaureerd. De prijs wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt. Mensen die er voor kiezen om een oude woning zelf helemaal op te knappen zijn daar vaak jaren mee bezig. Het kost veel moeite, tijd en geld. Voor de Historische Vereniging dus voldoende aanleiding om daar een soort van 'aanmoedigingsprijs' voor in het leven te roepen. Door het in stand houden van vaak beeldbepalende huizen blijft er tenslotte ook een stukje dorpsgeschiedenis 'levend'. Er is ook in 's-Gravendeel al heel wat afgebroken en mensen die een oud huis in ere houden zorgen er ook voor dat er ook nog straten zijn waar men de sfeer van het 'oude 's-Gravendeel' kan proeven.

Eerste prijs uitgereikt in 2001
De eerste 'Renovatie en onderhoudprijs' werd in het najaar van 2001 uitgereikt. Vervolgens gebeurde dit weer in 2004, 2007 en de laatste keer in 2010. De laatste winnaar was de fam. Baars die tegenwoordig in het vroegere 'doktershuis' aan het Dr. v. d. Bijlplein woont. De Historische Vereniging staat uiteraard open voor allerlei tips en suggesties van het publiek. Huizen die genomineerd worden moeten overigens wel voor de oorlog, dus voor 1940 zijn gebouwd. En de renovatie moet in de periode 2010-2013 gereed zijn gekomen. In principe kan men nog tot 1 juli 2013 tips doorgeven. Een digitaal fotootje bijvoegen bij de getipte woning is zeer welkom. De Historische Vereniging heeft al sinds de start van deze prijs een commissie die zich hiermee bezighoud. Men kan tips doorgeven aan twee leden van deze commissie; Jan de Melker, e-mail: j.de.melker@hetnet.nl en Arie Pieters, arie.a.p@gmail.com



Deel dit bericht met je vrienden!