logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Iepenziekte slaat toe in 's-Gravendeel'
27jul 2012

Iepenziekte slaat toe in 's-Gravendeel

In 's-Gravendeel is de zeer besmettelijke iepenziekte waarschijnlijk aanwezig bij minstens zes bomen. De regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior heeft enkele weken geleden de gemeente Binnenmaas op de hoogte gebracht van verschillende zieke bomen in de v. Groningenstraat.

In deze straat staan inmiddels al drie bomen die zo goed als dood lijken te zijn en bij het Havenplein staan twee bomen die zelfs al vrijwel helemaal kaal zijn. De bomenstichting heeft de bomen daar bekeken en vreest nu dat ook de bomen pal naast de twee kale bomen zijn aangetast.

De gemeente Binnenmaas heeft al toegezegd dat de bomen snel onderzocht gaan worden. Als het inderdaad iepenziekte is zullen de zieke/dode bomen ook zo snel mogelijk weggehaald moeten worden, want ze zijn een gevaarlijke besmettingshaard voor de andere iepen. Hoe meer bomen er dood gaan, hoe kostbaarder de operatie ook gaat worden om deze weg te halen en volgens de regels te verwerken.

De regionale bomenstichting vreest dat er nu alleen al in 's-Gravendeel minstens zeven bomen ziek zijn geworden. En men hoopt dan ook dat er snel actie wordt ondernomen, voordat de problemen nog ernstiger worden.

Met name in de v. Groningenstraat zijn de circa 45 jaar oude iepen beeldbepalend voor de straat. Als de drie zieke bomen daar weg moeten komen er volgens de gemeente Binnenmaas wel andere bomen voor terug.

Nu de iepenziekte mogelijk flink wat slachtoffers maakt hoopt de bomenstichting dat er ook bij de gemeente Binnenmaas overwogen zal worden om oudere iepen preventief te laten injecteren tegen de iepenziekte.

Uiterst besmettelijk

De iepenziekte is een uiterst besmettelijke ziekte, die vooral oudere iepen aan kan tasten. Jongere bomen (tussen de 10-20 jaar) zijn namelijk vaak resistente kweekvormen.

De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). Deze schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Als de boom eenmaal besmet is kan deze binnen enkele weken grotendeels verkleuren. Eerst worden de bladeren geel en daarna kan in twee weken tijd bijna de gehele kroon bruin zijn.

Om besmetting van andere iepen te voorkomen is het zaak om zo snel mogelijk zieke bomen te verwijderen. Wie in deze tijd dus een iep ziet staan die grotendeels gele of bruine bladeren heeft, of die al helemaal kaal is, kan dit het beste meteen doorgeven aan de gemeente waarin hij/zij woont, of aan Groenbeheer Hoeksche Waard.

Iepen in 's-GravendeelDeel dit bericht met je vrienden!