logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zoeken naar verweesde Koninginnebomen'
16jul 2012

Zoeken naar verweesde Koninginnebomen

Met hulp van het publiek, historische verenigingen en hopelijk ook de gemeenten in de Hoeksche Waard wil de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior op zoek gaan naar 'verweesde' Koninginnebomen. Bomen die ooit officieel zijn aangeplant, maar die min of meer zijn vergeten en waar ook het naambordje al een tijd is verdwenen.

Het is in ons land en ook in de regio Hoeksche Waard altijd een goede gewoonte geweest om tijdens officiële gelegenheden, die betrekking hebben op het koningshuis een boom te planten. Zo'n boom krijgt dan ook de naam van de desbetreffende koningin of prinses. (Bijvoorbeeld de Koningin Wilhelmina boom, of Koningin Juliana boom.)

Helaas gebeurt het soms ook dat zulke, toch officieel aangeplante bomen min of meer in de vergetelheid 'verdwijnen'. Ze staan dan in een 'achteraf plantsoen' in een oudere wijk, of vandalen hebben het naambordje vernield.

Hoog tijd om zulke bomen eens in ere te gaan herstellen. Tenslotte zijn ze ooit met de beste bedoelingen aangeplant en in sommige gevallen zijn ze zelfs door Oranjeverenigingen betaald.

De eerste twee 'verweesde' Koninginnebomen zijn reeds bekend. Die bleken in 's-Gravendeel te staan. Het gaat dan om de Koningin Beatrixboom en de Prinses Maxima boom. De gemeente Binnenmaas is inmiddels al door de regionale bomenstichting attent gemaakt op deze beide bomen.

Maar ook in andere dorpskernen en gemeenten staan mogelijk nog zulke 'vergeten' Koninginnebomen. Hopelijk wil het publiek en bijvoorbeeld ook de historische verenigingen met tips mee helpen om zulke 'verweesde' bomen op te sporen en in kaart te brengen. Het gaat dan om 'officiële' Koninginnebomen, waar het aanduidingsbordje om wat voor reden dan ook verdwenen is.

Men kan tips natuurlijk doorgeven aan Bomenstichting Fraxinus Excelsior, via het e-mailadres: fraxinus.excelsior@planet.nl Maar natuurlijk kan men er ook voor kiezen om rechtstreeks de eigen gemeente attent te maken op zulke bomen.

Het planten van de Prinses-Maximaboom in 's-Gravendeel



Deel dit bericht met je vrienden!