logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Restauratie 't Vliegent Hert vrijwel gereed'
08feb 2012

Restauratie 't Vliegent Hert vrijwel gereed

Tot zeven jaar geleden werd 't Vliegend Hert, de karakteristieke 's-Gravendeelse molen nog gebruikt voor de diervoerderhandel van dhr. van Heesen.

Inmiddels is de molen alweer een aantal jaren eigendom van Woningstichting HW Wonen en begin januari 2011 begon Molenmakerij Herrewijnen uit Spijkenisse met de restauratie van 't Vliegend Hert.

Belangrijkste doelstelling van de restauratie was om de molen weer geheel bedrijfsklaar te maken.

De molenmaker heeft duidelijk een stukje vakwerk afgeleverd. Er moeten nog wel enkele dingen gebeuren als het gaat om de veiligheid en ook in de bijgebouwen, maar de molen zelf kan weer 'gewoon op de wind worden gezet'.

't Vliegend Hert is een zogenaamde ronde stellingmolen die gebouwd is in de periode 1857-1858 door Willem Vliegenthart, waar de molen ook naar is vernoemd. De huidige molen heeft een 22 meter hoog muurwerk. Daarmee is het de hoogste molen in de Hoeksche Waard.

Officieel is de molen van 's-Gravendeel overigens een 'ronde stenen bovenkruier'. Een type dat ook best vaak op stadswallen voorkomt en daarom ook wel 'walmolen' wordt genoemd.

In 1949 werd de molen ook al eens grondig gerestaureerd. En in de jaren 1973 en 1991-1993 werden nog gedeeltelijke restauraties uitgevoerd, die vooral betrekking hadden op de houten onderdelen van de molen.

Inmiddels is het indrukwekkende Rijksmonument meer dan 150 jaar oud. Tijdens de restauratie het afgelopen jaar is opnieuw een groot deel van het houtwerk vernieuwd.

's-Gravendeelse molen was bekend terrein voor molenmaker
De 's-Gravendeelse molen was voor Wim Herrewijnen, die samen met zijn medewerkers de restauratie uitvoert inmiddels bekend terrein. Ook de laatste renovatie, die in 1993 werd afgerond, werd door zijn bedrijf vakkundig gedaan.

'Wij werken vaak aan de molens hier in de Hoeksche Waard. De ene keer is het een 'echte' restauratie, zoals hier bij 't Vliegend Hert, maar vaak doen we ook regulier onderhoud aan de molens'.

Wim Herrewijnen is vanuit zijn achtergrond als timmerman zijn molenmakerij in 1982 begonnen. 'In 1986 waren wij de eerste molenmakerij die officieel landelijke erkenning kregen. Wij doen vooral veel onderhouds- en restauratiewerk op de Zuid-Holandse eilanden.

Bij de vorige restauratie van 't Vliegend Hert kon door financiële beperkingen eigenlijk niet alles worden uitgevoerd wat nodig was om de molen weer te laten werken'.

Ditmaal is dat dus wel gebeurd. Een van de dingen die Herrewijnen daarvoor aan moest pakken was het mechanisme waarmee de kap van de molen kan draaien. Dat was uiteraard nodig om hem 'op de wind te kunnen zetten'. En m.i.v. 2012 kan 't Vliegend Hert dus weer met alle 'windstreken' mee draaien.

©Foto Arie Pieters



Deel dit bericht met je vrienden!