Waterkwaliteit in de wacht
WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA - Water Natuurlijk vindt dat waterkwaliteit prioriteit moet krijgen. De basis voor kwaliteit ligt in de inrichting van een watergang. Een sloot moet voldoende diepte hebben en er moet ruimte zijn water- en oeverplanten. De meeste sloten voldoen niet en wat is er logischer dan met nieuw te graven sloten te beginnen. Helaas wordt dat opnieuw vooruit geschoven.
Bouw voorschriften
Zoals een gemeente regels voor het bouwen van een woning kent, zo heeft het waterschap voorschriften voor het graven van watergangen. Gek genoeg zeggen die voorschriften niets over waterkwaliteit. Het gaat over de aan- en afvoer van water. Uiteraard belangrijk, maar ook de zorg voor schoon en gezond water is een taak van het waterschap. Hiervoor moet een watergang aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voldoende waterdiepte is belangrijk en ruimte voor water- en oeverplanten, waardoor er allerlei diertjes kunnen leven die met elkaar zorgen voor het zelfreinigende vermogen van water.
Het overgrote deel van de watergangen in de Hollandse Delta voldoet niet. Dit aanpassen vraagt grote investeringen. Water Natuurlijk dring al een tijd aan om tenminste te beginnen met nieuw te graven watergangen. Hiervoor zouden de betreffende beleidsregels ofwel de bouwvoorschriften gewijzigd moeten worden. Waterkwaliteit moet hier een volwaardige plek krijgen. Helaas komt het er nog niet van.
Kans voorbij
Recent was er een kans om een stap te zetten. Om extreme neerslag op te vangen moet er meer ruimte voor water komen. Zo zijn er voorschriften voor het compenseren voor extra verharding. Als het verharde oppervlak toeneemt door gebouwen of bestrating, dan stroomt er ook meer water naar de sloten. Degene die de verharding aanbrengt moet hiervoor compenseren, bijvoorbeeld met de aanleg van extra open water. Dat was 10% van de verharding en dat is nu opgehoogd naar 14 %.
Het waterschap Hollandse Delta wijzigde kort geleden de voorschriften voor deze compensatie. Andere overheden, bedrijven en burgers krijgen hiermee de verplichting opgelegd om bij verharding meer open water aan te leggen. Met een zienswijze drongen ook een aantal natuurorganisaties uit de Hollandse Delta er op aan om dan ook gelijk goed te regelen hoe die nieuwe watergangen aangelegd moeten worden. Een integrale benadering en dus gelijk de basis leggen voor schoon en gezond water in de toekomst.
Helaas, onze inbreng en die van de natuurorganisaties werd door het waterschap goeddeels terzijde geschoven. Hoe een watergang aangelegd wordt, staat in een andere beleidsregel en die wordt pas later gewijzigd was het argument. Waterkwaliteit moet wachten. Bezwaar en beroep tegen dit besluit was niet mogelijk. Water Natuurlijk blijft aandringen op meer prioriteit voor waterkwaliteit. Schoon en gezond water is een levensvoorwaarde, maar nog ver weg.
Joost Kievit MSc