28000 Nederlanders tekenen tegen PFAS: Overhandiging handtekeningen aan Wethouder
REGIO DORDRECHT - Op 21 mei om 13.30 uur, ontving Tanja de Jonge, de Dordtse wethouder van Duurzaamheid, Klimaat, Energie & Milieu, bijna 28.000 handtekeningen tegen de productie en verspreiding van PFAS. Deze werden overhandigd door Joop Keesmaat, voorzitter van de stichting Stop PFAS Stop Chemours, in het monumentale Stadhuis, Stadhuisplein 1 te Dordrecht.
Het betreft een oproep aan de directie van Chemours, namens bezorgde burgers uit heel Nederland, om te stoppen met de productie en verspreiding van schadelijke PFAS-stoffen en in te zetten op de ontwikkeling van veilige alternatieven. Meer informatie over de actie is hier te vinden.
Wat zijn PFAS-stoffen?
Chemours (en rechtsvoorganger DuPont) stoten al jarenlang willens en wetens PFAS uit: duizenden chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, ook wel 'Forever Chemicals' genoemd. Deze komen onder meer via lucht en water in het milieu en in ons lichaam, waar ze zich ophopen. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, een aangetast immuunsysteem en zelfs kanker.
Meer over de initiatiefnemers
De handtekeningen zijn vanaf februari 2024 door middel van een petitie verzameld door Avaaz, een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming. Avaaz heeft hiervoor samenwerking gezocht met de stichting Stop PFAS Stop Chemours. Deze stichting is opgericht ter ondersteuning van de massa-aangifte onder leiding van mr. Bénédicte Ficq, op 4 september 2023, tegen de huidige en voormalige bestuursleden van Chemours en DuPont. Op 19 oktober 2023 kondigde het Openbaar Ministerie aan op basis van deze (inmiddels ruim 4000) aangiften een strafrechtelijk onderzoek te starten. Naast deze massa-aangifte zijn er diverse andere acties vanuit bezorgde omwonenden. Velen van hen demonstreren bijvoorbeeld wekelijks voor de poort van Chemours - komende zaterdag (18 mei a.s.) alweer voor de 215e keer.
Fotograaf: Wim van de Pol.