Oorlogsslachtoffers herdacht op 11 plekken in de Hoeksche Waard 4 mei 2024
'S GRAVENDEEL - Veel mensen bezochten vanavond een 4 mei-herdenking in de Hoeksche Waard. In 8 dorpen was een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd door lokale herdenkingscomités. Mensen liepen mee in stille tochten en kwamen samen bij monumenten en op begraafplaatsen om bloemen en kransen te leggen. Met elkaar hielden ze om precies 20.00 uur 2 minuten stilte.
In die 2 minuten stilte wordt jaarlijks iedereen herdacht – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld is omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Ook laten we daarmee zien respect te hebben voor de mensen die vochten voor de vrijheid van Nederland.
Waardering voor lokale herdenkingscomités
Raads- en collegeleden hielden vandaag tijdens 11 herdenkingen (waarvan 3 overdag) een toespraak en legden een krans of bloemstuk namens het gemeentebestuur. Kinderburgemeester Babette Siebrecht legde vanavond samen met burgemeester Erik van Heijningen in Heinenoord een krans namens alle kinderen van de Hoeksche Waard. De inzet van de comités die in de verschillende dorpen herdenkingen organiseren wordt zeer gewaardeerd. Zij maken herdenken voor het publiek mogelijk.
Belangrijk dat jonge mensen de verhalen doorvertellen
Het is waardevol dat jonge mensen weten wat er in het verleden is gebeurd. In de toespraak werd daarop de nadruk gelegd: “Want júllie geven vrijheid door. Júllie vertellen straks de verhalen door aan de volgende generaties en zorgen ervoor dat ze niet verloren gaan. Zodat wij de slachtoffers nooit vergeten.”
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid
In de toespraken werd ook gesproken over het thema voor 4 en 5 mei 2024: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. * Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. 4 mei is de dag waarop we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de slachtoffers van die oorlog gedenken. We doen dat in vrede en vrijheid. Nu al bijna 80 jaar. Al 3 generaties in Nederland zijn opgegroeid in vrede en vrijheid. We herdenken de oorlog om de vrede te koesteren. Op 5 mei staan we bewust stil bij het voorrecht van vrijheid en vieren we die. Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd.
* In september gaat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid van start. Het Zuid-Limburgse Mesch werd op 12 september 1944 als eerste dorp in Nederland door de geallieerde Amerikanen bevrijd van de Duitse bezetting. Vanaf dat moment werd Nederland verder bevrijd, wat gepaard ging met hevige strijd, vele slachtoffers en een kwellende hongerwinter. Het duurde tot 5 mei 1945 voordat heel Nederland bevrijd was.
Fotograaf: Casper Streefkerk.