Evaluatie Hoeksche Waardse samenwerking
Tijdens een bijeenkomst op maandag 8 april 2013 in het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap ‘Willem van Oranje’ in Oud-Beijerland bogen ongeveer 50 raadsleden van de vijf gemeenten uit de Hoeksche Waard zich over de onderzoeksvragen voor de evaluatie van de Hoeksche Waardse samenwerking.
De bijeenkomst verliep in een positieve sfeer bijzonder constructief en leverde relevante aanvullingen op voor de onderzoeksvragen. Via een online enquête onder raads- en collegeleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld kwamen al 125 reacties binnen.
Achtergrond
Dit jaar vindt in de Hoeksche Waard een evaluatie plaats van de bestuurlijke samenwerking, waarbij gekeken wordt naar de samenwerking tussen de vijf gemeenten en de samenwerking van de gemeenten met het SOHW (Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard).
Input voor onderzoek
Uitgangspunt voor het onderzoek is dat het op interactieve wijze tot stand komt. Diverse partners spelen een rol bij het onderzoeksproces en krijgen de ruimte om inbreng te geven.
Bij het opstellen van de onderzoeksvragen die onderzocht gaan worden is deze werkwijze ook toegepast. Raadsleden, collegeleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties ontvingen een enquête met daarin de vraag suggesties en ideeën aan te dragen voor de vraagstelling en richting van het onderzoek. Het doel is om tot een breed gedragen onderzoeksopzet te komen.
Raadsconferentie
De resultaten van de enquête inventariseerde het onderzoeksbureau Partners+Pröpper en presenteerde zij op 8 april aan de Hoeksche Waardse raadsleden. Ruim vijftig raadsleden bogen zich op maandagavond over de resultaten van de enquête. Groepsgewijs is gewerkt aan het ontdekken van de gemeenschappelijke noemers.
Resultaat van de avond was het formuleren van een aantal onderzoeksvragen die door alle betrokken partijen breed werd gedragen en het komen tot een aantal leerzame succesvolle en minder succesvolle voorbeelden van de samenwerking.
De komende maanden richt het onderzoek zich op de beantwoording van deze vragen. Hierbij worden opnieuw partijen van binnen en buiten de Hoeksche Waard betrokken. In deze fase van het onderzoeksproces krijgen ook inwoners de gelegenheid om hun mening te geven over de evaluatie van de samenwerking in de Hoeksche Waard.
Online platform
Speciaal voor dit evaluatieonderzoek komt een online platform beschikbaar. Hierop komen de definitieve onderzoeksvragen te staan en informatie over het onderzoeksproces.
Daarnaast is het een interactief middel waar belangstellenden hun mening kunnen geven over de evaluatie van de Hoeksche Waardse samenwerking. Het online platform is vanaf 23 april beschikbaar via https://hoekschewaard.mett.nl
Toekomstverkenning
Na de afronding van het evaluatieonderzoek wordt, na de zomer, ook een toekomstverkenning opgesteld. Deze toekomstverkenning moet leiden tot een besluit van de gemeenteraden over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard (ook wel de ‘stip aan de horizon’ genoemd).