Rapport Regionale samenwerking naar raden
Het rapport Evaluatie Regionale Samenwerking Hoeksche Waard is door de stuurgroep aangeboden aan de colleges van de vijf gemeenten en het Dagelijks Bestuur van het SOHW.
Dinsdag 16 juli 2013 bespraken de colleges het rapport en stuurden dit aan de raadsleden en het Algemeen Bestuur.
Enkele maanden geleden startte onderzoeksbureau Partners + Pröpper in opdracht van de stuurgroep met het evalueren van de onderlinge samenwerking in de Hoeksche Waard. Het rapport zoals dat er nu ligt is via zogenaamd ‘actieonderzoek’ tot stand gekomen.
De onderzoekers zijn vanuit meerdere invalshoeken aan de slag gegaan om informatie te verzamelen. Er is met inwoners, uitvoerders, maatschappelijke en bestuurlijke partners gesproken, zowel in als ook buiten de Hoeksche Waard. Daarnaast is onderzoek verricht in de verschillende dossiers en is de samenwerking tijdens concrete bijeenkomsten geobserveerd.
Conclusies
In het rapport worden verschillende conclusies getrokken. Geconstateerd wordt bijvoorbeeld dat de samenwerking rond relatief eenvoudige dossiers redelijk tot goed verloopt en ook tot resultaten leidt. Rond meer complexe opgaven verloopt de samenwerking echter moeilijker, zoals bijvoorbeeld bij windenergie en glastuinbouw.
De samenwerking komt meer tot stand vanuit noodzaak en minder vanuit het gezamenlijk creëren van kansen. De vertaling van regionale opgaven naar lokale opgaven ontbreekt nogal eens en er is geen balans tussen het opstellen van visies en plannen en de middelen die nodig zijn voor uitvoering daarvan.
Aanbevelingen
Op basis van de belangrijkste verbeterpunten uit het evaluatierapport wordt voorgesteld een programma van eisen op te stellen voor de toekomstige organisatie van de bestuurlijke samenwerking.
Drie modellen die het meest logisch voortvloeien uit de evaluatieresultaten zijn: de doorontwikkeling van de regionale samenwerking naar regionaal bestuur (Drechtstedenmodel), een ambtelijke fusie van de vijf gemeenten en het SOHW en een herindeling.
Totdat een keuze is gemaakt over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard, moet de huidige samenwerking worden versterkt. De nadruk moet liggen op de concrete resultaten van de samenwerking.
Onderzoeksbegeleidingscommissie
De onafhankelijke onderzoeksbegeleidingscommissie, bestaande uit prof. Dr. M. Herweijer, Ir. J.M. Leemhuis-Stout en mr. drs. J.W.E. Spies, heeft waardering uitgesproken voor de wijze waarop het onderzoek in kort tijdsbestek met betrokkenheid van veel verschillende partijen is uitgevoerd.
De commissie geeft wel als aandachtspunt mee om ook de toekomstige maatschappelijke opgaven voor de Hoeksche Waard nadrukkelijk te betrekken bij de keuze voor een toekomstmodel.
Na de zomervakantie wordt het rapport in de verschillende commissies en raden besproken. Zij zullen zich dan uitspreken of de bevindingen uit het rapport een basis vormen om de discussie over de ‘stip aan de horizon’ verder vorm te geven.
In oktober is hierover een werkconferentie voor raad- en collegeleden. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraden om een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard.
Meer informatie
Op de website https://hoekschewaard.mett.nl is het volledige onderzoeksrapport na te lezen. Ook de brief van de onderzoeksbegeleidingscommissie en een verslag van de werkconferentie die voor raads- en collegeleden is gehouden op 1 juli is daar te vinden.
U kunt de brief en het rapport ook hier downloaden:
Brief onderzoeksbegeleidingscommissie (48,4 kB)
Onderzoeksrapport (2,12 MB)