Fototentoonstelling 100 jaar onafhankelijkheid
S-GRAVENDEEL - Ook in 's-Gravendeel werd het feit dat Nederland in 1913 weer honderd jaar een onafhankelijke staat was groots gevierd destijds en dat is nu ook terug te zien in een fototentoonstelling, die de plaatselijke Historische Vereniging heeft ingericht in Dienstencentrum 't Weegje. In de expositieruimte op de begane grond zijn mooie oude opnamen van de 'feestelijkheden' van toen te zien.
Toen eind 1813 Napoleon werd verslagen en er door de overwinnaars een staatkundige herinrichting van Europa werd bewerkstelligd, herkreeg Nederland, dat deel uitmaakte van het Franse Keizerrijk, zijn vrijheid. Op 30 november 1813 zette prins Willem, na achttien jaar ballingschap in Engeland, weer voet op Nederlandse bodem. In Londen was hij per brief uitgenodigd als 'soeverein vorst' de regering op zich te nemen. De brief was afkomstig van de Haagse notabelen Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Willem aanvaardde de uitnodiging, waarna een Engels fregat hem naar de kust van Scheveningen bracht. Met een boerenwagen werd hij vervolgens naar het strand gereden. Een van de eerste dingen die hij in Nederland deed, was een proclamatie uitvaardigen, waarin hij aankondigde: 'Ons gemeene Vaderland is gered: De oude tyden zullen weldra herleeven.' Na de proclamatie van het 'Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden' werd de toenmalige Prins van Oranje Willem Frederik van Oranje-Nassau in Amsterdam als vorst ingehuldigd.
Tweehonderd jaar onafhankelijkheid
Dit jaar viert Nederland dus feitelijk 200 jaar herwonnen onafhankelijkheid. In november werd dit ondermeer nog uitgebreid herdacht net buiten de Hoeksche Waard, in Papendrecht en Dordrecht. Daar werden einde november zelfs kanonnen afgevuurd. In Papendrecht vuurden de 23ste november vier replica's van kanonnen gedurende een dik halfuur meerdere 'schoten' af op Dordrecht. Dordrecht reageerde op haar beurt door 'terug te schieten' met geweren. Met deze gebeurtenissen werden de schermutselingen uit 1813 nagespeeld. In Dordrecht waren mensen verkleed als Kozakken en Pruisische en Hollandse gardisten. Honderden mensen bezochten het schouwspel. In het 's-Gravendeel van 1913 werd destijds de honderdjarige viering van de onafhankelijkheid gevierd met uitgebreide historische optochten en feestelijkheden. Ook toen mensen verkleed en ook toen volop verwijzingen naar de gebeurtenissen van 1813. De expositie in 't Weegje is te bezichtigen tijdens werkdagen en tevens op de zaterdag.