Duurzame akkerbouw voor de klas
Het is prachtig weer op vrijdag 14 maart 2014 en er is veel werk op het land. Toch staat Gertjan van Dueren den Hollander, een duurzame boer/akkerbouwer, in de 5 VWO klas van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland.
Deze klas werkt aan een opdracht van Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard over duurzame landbouw. De leerlingen zijn vooraf al geïnformeerd over het voedselbos en krijgen nu informatie over duurzame landbouw.
Van Dueren den Hollander vertelt dat hij en zijn broer duurzaamheid heel belangrijk vinden en dat grote bedrijven steeds vaker vragen om duurzame producten. Door wisselteelt en slim bemesten blijft de grond vitaal. Zo blijft er gezonde grond over voor generaties na ons.
De bloemenranden langs de akkers zijn niet alleen mooi maar ook heel nuttig. Insecten vinden hier een schuilplaats en zorgen voor bestrijding van plagen. De slootkanten worden op een manier gemaaid dat er riet overblijft waarin dieren kunnen schuilen en zich kunnen voortplanten. Dit is goed voor de biodiversiteit. De tractor rijdt GPS gestuurd voor een optimale opbrengst van de oogst.
De gebroeders van Dueren den Hollander zijn lid van de Stichting Veldleeuwerik, een club van 400 bewuste boeren. In studiegroepen leren zij van elkaar en delen zij de nieuwste ontwikkelingen. De akkerbouwer vindt het belangrijk dat de leerlingen meer weten over landbouw: ‘deze jongelui wonen in de Hoeksche Waard, een gebied vol met akkerbouw. Dan is het mooi als je er dan meer van weet en bewust over nadenkt’.
Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij heeft dit lesproject op maat gemaakt voor de school en nodigde de expert uit in de klas. Ook docent Jan Haer is enthousiast. “Het project past in de normale lesstof, alleen wordt er op een andere manier invulling aan gegeven”, aldus Haer.
Op de vraag wat hij denkt dat de leerlingen vinden antwoordt Haer “Ze vinden de opdracht over duurzame landbouw nog een hele klus maar tonen zich wel betrokken.”
“In volgende lessen komen nog andere aspecten over duurzame landbouw aan bod”, aldus Lily Venema “en gaan ze verder werken aan de vraag hoe de voedselproductie in de Hoeksche Waard duurzamer en zelfvoorzienend zou kunnen worden”.
Op 28 maart presenteren de leerlingen hun adviezen aan genodigden.