Praktische tips voor Buurtpreventie
Woensdag 23 november 2016 verschijnt de publicatie ‘Praktijktips Buurtpreventie’ van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. De gids is speciaal ontwikkeld om vrijwilligers van buurtpreventieteams bij hun werk te ondersteunen. Allerlei aspecten van buurtpreventiewerk komen aan bod, zoals het aanspreken van mensen in allerlei situaties, omgaan met agressie, zorgvuldig waarnemen en tips voor werkafspraken met de gemeente of de politie.
Burgemeester Servaas Stoop, voorzitter van de drivergroep Veilig Wonen van de VeiligheidsAlliantie vindt het belangrijk dat buurtpreventievrijwilligers goed ondersteund worden bij hun werk: ”Landelijk zijn er ruim 700 buurtpreventieteams actief, in onze regio zo’n 120. Dat is een enorme groep vrijwilligers. Deze mensen zijn gemotiveerd om bij te dragen aan de veiligheid in hun buurt, maar soms ontbreekt het aan kennis of vaardigheid om effectief om te gaan met lastige situaties. Ik denk dat we als overheid zuinig moeten zijn op de inzet en motivatie van deze vrijwilligers en dat we hen zo goed mogelijk moeten toerusten voor deze klus. Deze tips kunnen bijdragen aan een gerichte inzet. ” Burgemeester Stoop bood gisteren in de vergadering van het Regionaal Veiligheidsoverleg de Praktijktips aan de voorzitter van de VeiligheidsAlliantie burgemeester Jan Heijkoop aan.
De VAR heeft dit voorjaar een proef gehouden om te kijken door middel van training buurtpreventie effectiever kan worden. Buurtpreventieteams uit zes gemeenten zijn getraind. In de training kwamen de allerlei onderwerpen aan de orde zoals de bevoegdheden van de lopers, onbevooroordeeld waarnemen en rapporteren, omgaan met agressie. Veel voorkomende en stressvolle situaties oefenen met een acteur maakte een belangrijk deel uit van het programma.
De effectiviteit van de training is geëvalueerd en onderzocht. Conclusie was dat de deelnemers positief (tot zeer positief) waren over de training en aangaven met meer zelfvertrouwen en beter voorbereid de straat op te gaan.
De tips uit deze training zijn gebundeld. Alle thema’s die tijdens de cursus behandeld zijn komen voorbij. De gids is te bestellen bij de VAR of online te downloaden via de VAR-website.
Bij de foto:
Burgemeester Servaas Stoop (links) overhandigt de Praktijktips Buurtpreventie aan de voorzitter van de Veiligheidsalliantie burgemeester Jan Heijkoop