Dubbel zoveel zonnepanelen in gemeente Binnenmaas

S-GRAVENDEEL - De gemeente Binnenmaas heeft bijna dubbel zoveel zonnepanelen als de rest van de provincie. Per 100 woningen zijn er in de gemeente 8,1 adressen met zonnepanelen. In de rest van Zuid Holland zijn dat er 4,3 per 100 woningen/locaties. In Dordrecht is het aantal zonnepanelen nog lager: gemiddeld 3,2 adressen per 100 woningen.
Dat blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Energievergelijk, die gebruik maakte van de databank van het CBS.
Zonne-energie
Uit de analyse blijkt ook dat het aandeel opgewekte zonne-energie per inwoner in de gemeente Binnenmaas hoger is dan in de rest van Zuid-Holland. Een inwoner wekt gemiddeld 376 Megajoule (MJ) aan zonne-energie op per jaar (meting: 2017). Dat is 67 procent meer dan in de rest van de provincie en zelfs 250 procent meer dan in Dordrecht.
Omringende gemeenten
De gemeente Binnenmaas presteert overigens gemiddeld vergeleken met de rest van de Hoeksche waard:
- Korendijk: 462 MJ
- Cromstrijen: 390 MJ
- Binnenmaas: 376 MJ
- Strijen: 363 MJ
- Oud-Beijerland: 276 MJ
*Zonne-energie (in Megajoule per inwoner) op jaarbasis
Elektrisch rijden
Op het gebied van elektrisch rijden loopt de gemeente Binnenmaas iets achter op de rest van Nederland. De gemeente telt slechts 217 elektrische auto’s. Ofwel 0,6 procent van alle geregistreerde personenauto’s. In de rest van Nederland zijn er gemiddeld 20 procent meer elektrische voertuigen per inwoner.
Van het gas af
In het klimaatakkoord staat dat alle gemeenten per 2021 een transitieplan moeten hebben om het gasverbruik sterk terug te dringen. Op termijn moeten alle huizen zelfs gasvrij zijn. Dat zou bijvoorbeeld kunnen middels zonneboilers, warmtepompen, gebruik van stadsverwarming en betere isolatie. De komende jaren moeten er zo’n 7,2 miljoen huizen in Nederland worden aangepast.
Energieleveranciers met een voordeliger stroomtarief worden interessanter. Overstappen van energieleverancier kan daarom veel geld besparen op de energiekosten. Dat komt omdat de verhouding tussen het stroom- en gasverbruik verandert. Het stroomverbruik zal toenemen door een groei in elektrisch koken en elektrisch rijden. Tegelijkertijd neemt het gasverbruik af. Dat betekent dat ook de energierekening er anders uit komt te zien. Energiebedrijven zullen hier slim op proberen in te spelen. Vergelijken van energieprijzen loont daarom zeker de moeite.