Schoolverlaters oefenen aangepaste sporten
Er reden opvallend veel rolstoelers door het centrum van 's-Gravendeel op vrijdag 10 juni 2019; het Platform Gehandicapten De Zes Kernen van Binnenmaas en de Sportservice Zuid-Holland organiseerden hun jaarlijkse scholendag gehandicapten.
Achtste groepers van De Bouwsteen, De Schelf ('s-Gravendeel) en de Petrus Datheen (Puttershoek) reden in de rolstoel een buitenparcours door het dorp terwijl hun medescholieren zich in het zweet werkten in de sporthal met rolstoelbasketbal, zitvolleybal en goalbal.
Na een intensieve ochtend, waarin de leerlingen aan den lijve ondervonden hoe het is om een bepaald soort beperking te hebben, werd in de middag nog een stukje theorie voorgeschoteld. De kinderen kregen in filmpjes te zien wat voor soort beperkingen er zijn en wat voor oplossingen daar allemaal voor zijn bedacht. Veel aandacht ging daarbij uit naar aangepaste sporten. Mocht je later in je leven met een beperking te maken krijgen, dan houdt het leven niet op, was het motto bij veel filmpjes.
De dag eindigde met een vragenronde. John, medewerker van de Sportservice Zuid-Holland en o.a. bondscoach van het rolstoel basketbalteam van jongeren onder 19, vertelde hoe hij zijn been verloor na een ernstig auto ongeluk in Duitsland. Hij is niet bij de pakken neer gaan zitten en herpakte zijn leven door o.a. intensief te sporten. Maar hij vertelde ook over een collega die het ziekenhuis inging voor een operatie aan z'n kniebanden maar eenmaal uit de narcose er achter kwam dat z'n rechterbeen geamputeerd was. Er was per ongeluk een medisch dossier verwisseld. Medische missers komen dus ook voor als oorzaak van een beperking. De kinderen hadden veel praktische vragen voor hem.