logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Langer thuis wonen door een geschikte omgeving

Of een woning geschikt is om ook op hoge leeftijd in te blijven wonen, hangt niet alleen af van de woning zelf. Ook de omgeving speelt een hele belangrijke rol. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het onderzoek ‘Samen en oud in 2030’. Het is daarbij belangrijk dat bijvoorbeeld de huisarts, de apotheek en de supermarkt makkelijk bereikbaar zijn. Ook belangrijk: buitenbanken om op uit te rusten en veilige oversteekplaatsen.

De ideale woonomgeving
In de ideale woonomgeving voor senioren ligt de woning op maximaal vijfhonderd meter afstand van onder andere de huisarts en de supermarkt. Dat onderzocht het PBL in een eerder onderzoek: ‘Langer zelfstandig thuis wonen in een geschikte woonomgeving’. In ’s-Gravendeel is de gemiddelde afstand tot de huisarts één kilometer. Een grote supermarkt ligt ook gemiddeld één kilometer verderop, zo blijkt uit cijfers van CBS StatLine. In de Hoeksche Waard is de aftand gemiddeld hetzelfde. Voor een bezoek aan de huisarts moet je gemiddeld één kilometer reizen. De supermarkt ligt dan wel weer iets dichterbij: op zo’n 900 meter afstand.

Alternatieve woonvormen
Wat nu een korte afstand lijkt, kan op latere leeftijd een enorme uitdaging worden. Zeker als er chronische aandoeningen, zoals artrose of een longaandoening als COPD (Chronische Obstructieve Long Ziekte) optreden. Alternatieve woonvormen voor senioren kunnen dan een oplossing bieden. Dit kunnen bestaande woonvormen, zoals hofjes of zorgappartementen, of nieuwe woonvormen zijn. Senioren wonen dan dichter bij elkaar in een ideale woonomgeving, zodat de zorg makkelijker georganiseerd kan worden en er minder kans is op eenzaamheid. Het PBL geeft aan dat zulke woningen het gat vullen tussen thuis wonen en in een verpleeghuis wonen.

Zo lang mogelijk thuis wonen
Omdat de toelatingseisen voor verpleeghuizen steeds strenger zijn geworden en omdat er een tekort is aan alternatieve woonvormen, is thuis blijven wonen dé oplossing voor veel senioren. Het PBL raadt wel aan om ervoor te zorgen dat de woning geschikt is om ook op hoge leeftijd, met mogelijk één of meerdere chronische ziekten, te blijven wonen. Het kan zijn dat de woning al (goed) toegankelijk is, omdat bijvoorbeeld alle ruimten op de begane grond te vinden zijn. Als dat niet zo is, dan zijn er verschillende hulpmiddelen om toch zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, zoals het huren van een traplift.

Liever de eigen woning aanpassen
Ruim 35% van de 55-plussers geeft aan liever de eigen woning aan te passen dan te willen verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een traplift is dan het eerste hulpmiddel waar senioren aan denken. Omdat een traplift helemaal op maat gemaakt wordt, is er voor vrijwel elke trap een passende oplossing te vinden. Bijna elke woning kan daarom een heel stuk geschikter gemaakt worden om ook op hoge leeftijd veilig en zelfstandig te wonen. Daarna kiezen senioren voor andere hulpmiddelen, zoals muurbeugels, drempelhulpen en douchestoelen.