logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Hier moet je aan denken bij het ontwerpen bij een zwembad

Een zwembad in de tuin: wie wil het niet? Wanneer je een zwembad in de tuin wilt aanleggen, is dit vast al een tijdje een droom die nu eindelijk uitkomt. Daarom is het van belang om dit proces zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken. Zwembaden heb je in vele maten en soorten. De keuze is reuze. Wil je het proces wat betaalbaarder houden? Overweeg dan om je zwembad zelf te bouwen. Dit scheelt een hoop kosten. Hierbij is het wel belangrijk dat je zelf genoeg kennis hebt, of dat je iemand kent die hier verstand van heeft. In ieder geval is het goed om alvast even in te lezen over het maken van een zwembad. In dit artikel staan een paar aspecten die aan bod komen het ontwerpen van een zwembad.

Het proces
Het bouwen van een zwembad kent een aantal vaste stappen. Dit begint bij graven, daarna het storten van de betonvloer. Vervolgens trek je de muren op, plaats je de inbouwdelen en leg je de PVC-leidingen aan. Daarna wordt het zwembadfolie geplaatst en breng je een filterinstallatie aan. Ten slotte moeten er natuurlijk randtegels gemonteerd worden en werk je de grond en tuin af.

Grafisch
Natuurlijk wil je ook dat het zwembad er als een plaatje uitziet. Begin alvast met nadenken over de kleuren, soorten stenen en het ontwerp dat je wil. Hoe zal de vorm zijn? Waar zit de trap of het trappetje? Hoe diep moet het zwembad zijn? Welke kleur moet de binnenkant hebben? En wil je dat de zwembadranden hetzelfde zijn als de binnenkant van het zwembad, of juist niet? Een tip is om voor keramische zwembadranden de kiezen. Keramiek in zwembaden wordt de laatste jaren steeds populairder. Dit is niet zo gek, omdat het veel voordelen heeft. De randen zullen bijvoorbeeld niet verkleuren en er zullen niet snel vlekken op te zien zijn. Daarnaast is het beter bestand tegen vocht, vorst en vuil. Ten slotte is het antislip en dat is bevorderend voor de veiligheid. Naast het grafisch ontwerp van het zwembad is het ook belangrijk om na te denken over wat je rondom het zwembad wil. Wil je stoelen en tafels? Of wil het liefst zo’n rustig mogelijke sfeer?

De prijs
Een zwembad is waarschijnlijk iets wat je al heel lang wil. Niet veel mensen hebben een zwembad en dat is niet zonder reden. Een zwembad kost namelijk aardig wat geld. De kosten starten vanaf 30.000 euro en kunnen oplopen tot 100.000 of meer. Een grote variatie aan opties, formaten en materialen zorgen ervoor dat deze prijzen zo uiteenlopen. Dit zijn dan wel inbouwzwembaden. Opbouwzwembaden heb je al vanaf 2000 euro en opzetzwembaden zelfs vanaf 150 euro. Wanneer je dus nog twijfelt om een inbouwzwembad te laten plaatsen, is dit een optie om mee te beginnen, om aan het idee te wennen.

Heb geduld
Dit is een kleine waarschuwing. Het ontwerpen van een zwembad kost wat tijd. Houdt op z’n minst rekening met een paar weken, maar wees ook niet verbaasd als het een paar maanden duurt.