logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Educatieve spellen op het schoolplein

Hoewel de zomervakantie inmiddels overal is begonnen, kan het ook eind augustus en in het najaar nog heerlijk warm zijn buiten. Nog helemaal geen weer om de hele dag braaf les te geven in de klas. Zeker als het buiten echt warm wordt, wordt het op scholen al snel ook warm in de lokalen. Verschillende onderzoeken hebben daarbij uitgewezen dat de warmte een negatief effect op onze concentratie kan hebben. Waarom dan niet lekker naar buiten en hier de koelte van een fris briesje opzoeken. Een bezwaar zouden kunnen zijn dat je niet meteen aan het begin van het jaar een achterstand wilt oplopen. Gelukkig hoeft dit ook helemaal niet nodig te zijn. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Kunstlessen op de stoep
Waarom altijd maar op papier tekenen? Met een emmer stoepkrijt en een opdracht kunnen de leerlingen ook prima buiten op de stoep aan de slag gaan. Laat de leerlingen allemaal een tekening over een bepaald thema maken en geef daarbij het aantal stoeptegels als tekenveld aan. Hierbij kun je een actueel thema oppakken, om het ook nog een leerzaam tintje te geven. Of wie kan de creatiefste tekening maken? Het thema is buiten. Je zult zien dat de leerlingen zich door hun omgeving laten inspireren en met prachtige kunstwerken komen. Ook een leuke uitdaging is om vier leerlingen te laten samenwerken: iedere leerlingen is verantwoordelijk voor 1 tegel, maar uiteindelijk moeten ze allemaal met elkaar zijn verbonden.

Natuurbingo
Maak een bingokaart met allemaal dieren en planten die je in de natuur tegenkomt. Vervolgens gaan jullie het schoolplein op, of als de mogelijkheid er is, de natuur in. Zorg in het laatste geval wel dat je wat ouders strikt, zodat de kinderen in groepjes uiteen kunnen gaan. Ze mogen de plaatjes afstrepen, als ze deze in de natuur zijn tegengekomen. Let er dus wel op dat de gevraagde planten en dieren ook echt op en om het schoolplein voorkomen. Om de leerlingen nog enthousiaster te maken, kunnen jullie een aantal lessen daarvoor alvast bespreken welke planten en dieren er in de nabije omgeving voorkomen. Jij kunt van de antwoorden dan een leuke bingo maken. Laat de leerlingen eventueel een foto van het bewijs maken met een wegwerpcamera, dit kunnen jullie dan later weer gebruiken.

Speurtocht
Zet een speurtocht uit op het schoolplein. Deel de leerlingen in groepjes in en laat ze op verschillende punten beginnen. Onderweg komen ze allerlei opgaven tegen. Daarbij is het leuk als ze met het voltooien van de opdrachten een letter krijgen, waarmee ze achteraf een woord met de hele klas moeten maken. Hoe kleiner de groepjes, hoe meer letters en hoe langer het woord of de zin kan worden! Leuke oefeningen zijn bijvoorbeeld: Laat ze eens alle speeltoestellen op het schoolplein tellen, erg leuk wanneer de kinderen nog jong zijn en net leren tellen. Kunnen ze al iets beter rekenen? Maak er dan een leuke som van, door bijvoorbeeld een bepaald percentage te vragen. Ook kun je ze een kaart op schaal laten tekenen, maar let erop dat het niet een te groot gebied is, zodat ze snel weer door kunnen.

Taalles met natuurlijke letters
Laat de leerlingen letters op het schoolplein zoeken. Zo kan de knikkerbak een O zijn, de schommel een U en het klimrek een H. De leerlingen kunnen net zolang doorzoeken, totdat ze een 3- een 4- en een 5-letterwoord kunnen maken. Verzamel alle woorden met stoepkrijt en laat de leerlingen enthousiast vertellen, hoe ze de letters hebben gemaakt. Wellicht kunnen jullie zelfs een verhaal met de opgeschreven woorden bedenken!

Ook kun je een variant van “ik zie ik zie” met de leerlingen spelen. Eén leerling kiest een voorwerp op het schoolplein uit dat hij of zij omschrijft, zonder het te noemen of aan te wijzen. De andere leerlingen moeten raden wat het is. Dit kunnen jullie actief in een kring of wat relaxter op een kleed op het gras spelen.

Verhalen op het schoolplein
Daarnaast is het ook leuk om de leerlingen verhalen te laten verzinnen. Geef de leerlingen in twee- of drietallen allemaal een envelop mee met een foto van een voorwerp op het schoolplein. Ook krijgt iedereen een schriftje en een pen. De opdracht? Schrijf een spannend verhaal, waarin dit voorwerp een belangrijke rol speelt. Ook leuk is om de leerlingen iedere 5 minuten een nieuwe envelop te geven met een nieuwe locatie. Dit voorwerp moeten ze uiteraard ook in hun verhaal verwerken. Na 5 rondes is het tijd om voor te lezen. Wie heeft het mafste verhaal verzonnen?

Rekenles
Tot slot nog een aantal leuke ideeën voor de rekenles. Laat de leerlingen bijvoorbeeld dingen uit de rekenles in de praktijk op zoeken. Zo kunnen ze van dingen de oppervlakte en omtrek opmeten, vormen herkennen en voorwerpen van klein naar groot ordenen. Of laat de leerlingen met stoepkrijt een hinkelbaan tekenen. In plaats van 1 t/m 10 schrijven ze hier bijvoorbeeld de tafels in. Ieder groepje krijgt een eigen getal en uiteindelijk kan er natuurlijk ook worden gehinkeld. Laat een leerling een som bedenken en een andere leerling naar het juiste antwoord hinkelen.