logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

De rugzak is een geweldige uitvinding

Het straatbeeld wordt er grotendeels door bepaald en we hebben er bijna allemaal wel een: een rugzak. Ongeacht de leeftijd dragen we onze spullen in deze tas met ons mee. Wie kwam er eigenlijk als eerste mee?

Het wordt het meest door scholieren gedragen, maar ook naar kantoor misstaat de rugzak niet. De rugzak laptop is bovendien handig voor wie op de fiets naar zijn werk gaat, comfortabel met beide handen aan het stuur. En de allerkleinsten dragen naar de peuterspeelzaal al een model rugzak kind met zich mee. Wie de geschiedenis van de tas onderzoekt, komt een rugzak zo snel nog niet tegen. Toch is ook deze al eeuwen geleden ontstaan. Zoals het ernaar uitziet uit pure noodzaak.

Het verhaal van de rugzak begint in de oudheid. Om vroeger aan eten te komen, moesten mensen op jacht. Als je een dier had gedood, moest zo’n jager heel wat met zich meesjouwen. Hoe? Zie hier de oorsprong van wat later een tas zou heten. Met stokken en dierenhuiden werd een soort tas vervaardigd.

Knapzak van Swiebertje was een uitvinding
Of het werkelijk zo is, is moeilijk te bewijzen. Wel zijn er op hiërogliefen in Egypte mensen te zien met ‘tassen’ om hun schouder. Waarschijnlijk ging het om boeren die vanuit zo’n tas zaden op het land strooiden. Ook in de bijbel zouden er beschrijvingen staan van mensen met tassen.

We kennen de knapzak van zwerver Swiebertje, in de middeleeuwen droegen mensen iets soortgelijks als ze op reis gingen. Vooral de eenvoudige mensen die het zich konden permitteren naar een dorp of stad verderop te reizen. De gegoede burgerij deed dat met koffers en kisten in koetsen.

Van twee stokken en zeeleeuwenvel
Een flinke sprong in de tijd brengt ons bij de hedendaagse rugzak. Het was de Amerikaan Lloyd F. Nelson die een reis maakte door Alaska. Om zijn spullen met zich mee te nemen, droeg hij een soort tas op zijn rug gemaakt door de Inuit eskimo’s. Gemaakt van twee stokken en het vel van een zeeleeuw.

Echt comfortabel bleek deze rugtas niet. Nelson liet het er niet bij zitten en probeerde met wat aanpassingen de rugtas te verbeteren. Hij maakte een houten frame aan de rugkant waardoor het gewicht beter verdeeld werd en de tas makkelijker te dragen was. Hij deed ook kussentjes op de rugkant, zodat het de rug minder belastte.

Revolutionair was dit nog niet, want niemand sloeg er acht op. Totdat het Amerikaanse leger behoefte kreeg aan iets wat op een rugzak leek. Toen was daar de tas van Nelson die heel functioneel bleek te zijn. Die wilden ze wel in productie nemen. Nelson bleek een ondernemer en vroeg op 31 juli 1922 patent aan op zijn ontwerp. De rugzak was een feit. De productie kon beginnen. En Nelson had het bedacht.

Van baby tot volwassene, iedereen heeft een rugzak
In onze tijd is de rugzak niet meer uit het straatbeeld weg te denken en enorm veel tassenmerken hebben het ontwerp in hun collectie opgenomen. Van een Burkely tot een RAINS, van een Cowboysbag rugzak tot een Kipling.

Er zijn evenzoveel rugzakken voor volwassenen als kinderen. Van sportief tot stijlvolle exemplaren, van canvas tot leer. Of er voor de allerkleinsten ook een rugzak is? Zeker. Dat begint al met de luiertas rugzak waar papa en mama alle spulletjes in stoppen die de kleine nodig heeft.