logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

De Canon Hoeksche Waard is uitgebracht

Na vier jaar hard werken is De Canon van de Hoeksche Waard sinds 12 november 2021 te koop. Het coronavirus zorgde voor vertraging, maar het boek was volgens veel liefhebbers van geschiedenis het wachten waard. De eilandgeschiedenis wordt in vijftig hoofdstukken verteld. Het boek gaat voornamelijk over de tijdgeest van de Hoeksche Waard.

Vijftig vensters

Zesentwintig historische onderzoekers en auteurs hebben een bijzonder werk afgeleverd. De Canon van de Hoeksche waard geeft in vijftig hoofdstukken, vensters genoemd, een kijkje in de belangrijkste personen, gebeurtenissen, tijdsbeelden en activiteiten in de Hoeksche Waard vanaf 2500 jaar voor Christus tot heden. De boeiende verhalen kunnen ook los van elkaar gelezen worden en vertellen de geschiedenis van de Hoeksche Waard en van Tiengemeten. Met 500 illustraties wordt de geschiedenis in beeld gebracht. Hoe is de Hoeksche Waard ontstaan? Waar komt het Hoekschewaerds dialect vandaan? Welke kunstenaars zijn belangrijk geweest? Het zijn allemaal vragen die in dit boek beantwoord worden in beeld en geschrift. Na lezen van het boek zien lezers bijvoorbeeld meer markeringspunten in het bekende landschap die eerst niet zichtbaar waren, dankzij de uitleg over herkomst, betekenis en functie in het boek. De vensters nodigen uit tot verder lezen en bezoeken.

Standaardwerk

Tijdens de presentatie van De Canon in Zuid-Beijerland in Partycentrum Eendrachtshoeve viel het woord standaardwerk regelmatig. Ieder venster, zoals de hoofdstukken genoemd worden, is beknopt en sluitend uitgewerkt. Het is echter mogelijk om van elk venster weer een boek te maken. De vensters kunnen worden gezien als een uitnodiging om het betreffende onderwerp verder uit te diepen. De kans bestaat dus dat De Canon een boekwerk is waaraan blijvend gezag wordt toegekend. In een digitale tijd, waarin internet en tv een belangrijke rol spelen, is het belangrijk om te blijven lezen. De Canon van de Hoeksche Waard nodigt uit om opengeslagen te worden, met onderwerpen waar de lezer zich verder in kan verdiepen. Museum Hoeksche Waard geeft het boek uit en heeft het plan om afspraken te maken met de auteurs om lezingen over het boek te houden. Ook kan De Canon tot lesmateriaal dienen.

Identiteitsversterker

Het eerste exemplaar van De Canon werd in ontvangst genomen door locoburgemeester Harry van Waveren, gevolgd door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Willy de Zoete. De grenzen van het eiland vallen pas kort samen met de gemeentegrenzen. Als gemeente bestaat de Hoeksche Waard pas definitief sinds 2019. Volgens de locoburgemeester kan De Canon bijdragen aan de identiteit van de gemeente en zo werken als identiteitsversterker. Door meer te leren over het eiland, voelen mensen meer binding met het eiland en onderling. Met dit boek bewijst het Museum Hoeksche Waard ook zijn maatschappelijke relevantie.