logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

10 jaar Geleden: Artikel over Professor Barabas op 5 februari 2014 op dordrecht.net geplaatst (vrijdag 2 februari 2024)

Afbeelding bij Column: 10 jaar Geleden: Artikel over Professor Barabas op 5 februari 2014 op dordrecht.net geplaatst

DORDRECHT - Het werk van de op 9 juli 2011 overleden Dordtse striptekenaar Gideon Brugman wordt sinds ongeveer een jaar nieuw leven ingeblazen door de 's-Gravendeelse Stripwinkelier Dennis Hardenbol. De uit Dordrecht afkomstige Dennis Hardebol heeft in een historisch pand, het bestaat sinds 1870, aan de Strijensedijk in 's Gravendeel, sinds april 2011 een prachtige locatie gevonden voor zijn passie: Stripwinkel Prof. Barabas.

De naam Prof. Barabas is natuurlijk afkomstig uit de Suske en Wiske verhalen, van jongs af aan een favouriet van Dennis Hardebol. De naam Barabas gebruikt hij niet alleen voor zijn winkel, maar is inmiddels ook gekoppeld aan een eigen uitgeverij: Uitgeverij Barabas.

Deze kleine uitgeverij heeft zich inmiddels helemaal gespecialiseerd in het uitgeven van Luxe Stripuitgaven. Inmiddels zitten er drie series in het fonds van de uitgeverij van Dennis Hardebol. Waarvan twee afkomstig uit de nalatenschap van Gideon Brugman. Hardebol is ongeveer een jaar geleden eigenaar geworden van de oorspronkelijke platen van tekenaar Gideon Brugman, die Gideon's dochter Margot Brugman tot vorig jaar dus nog steeds in huis had.

Dennis Hardebol is van plan om de originelen te gebruiken als extraatje bij de nieuw uit te geven Luxe Albums.

Inmiddels is het eerste verhaal van Professor Ambrosius, griezoloog en onderzoeker van paranormale en andere onverklaarbare zaken, op een prachtige manier uitgegeven. Het boek 'De Heksen', uit de collectie 'Gideon Brugman' vormt samen met een originele pagina een must voor de liefhebbers. "Het loopt best goed," aldus Dennis, "van dit deel zijn nog maar een klein aantal exemplaren over".

De tweede serie Luxe uitgaven in de Gideon Brugman Collectie is de serie over Patty, bekend van het striptijdschrift 'Tina' Ook hiervan is vorig jaar een eeste deel verschenen: 'Patty en de Crazy Girls' een nooit eerder in album verschenen verhaal.

Beide albums zijn gesigneerd door Margot Brugman, de dochter van tekenaar Gideon. Met daarbij een opdracht van een uit de hemel meekijkende Gideon....... De beide series werden trouwens geschreven door de inmiddels in 2006 ook al overleden Lo Hartog van Banda.

Van beide tot nu toe uitgegeven delen zijn ook softcoverversies verkrijgbaar.

Inmiddels is Dennis Hardebol ook de serie Dauwe Dabbert van Piet Wijn en Thom Roep op een prachtige manier aan het uitgeven, maar dat is een ander verhaal.

Tekst: Hennie van der Zouw

Zie ook: https://www.dordrecht.net/nieuws/49077/2014-02-05-13134-werk-van-dordtse-striptekenaar-gideon-brugman-nieuw-leven-ingeblazen-door-dennis-hardebol

Gast

Gast


Gast

Gast

Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!