logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

Hartverwarmend (dinsdag 22 september 2015)

Afbeelding bij Column: Hartverwarmend

Ik stap mijn huis binnen en word verwelkomd door de heerlijke subtiele zeeplucht die al twee weken in de gang hangt. Nog even diep insnuiven, want straks zijn de tassen op weg naar hun bestemming.

Twee weken geleden plaatste een collega een berichtje op het intranet van het werk: de scouting Driestromengroep uit Numansdorp waar haar kind lid van is houdt een inzamelactie van toiletartikelen voor het asielzoekerscentrum (AZC) in ’s-Gravendeel. Ze willen elke bewoner van het AZC een toilettas met verzorgingsspulletjes geven. Of we ook iets willen doneren, in te leveren bij haar.

Eenmaal thuis bedacht ik me dat het misschien leuk is om dit op s-gravendeel.net te plaatsen. Het AZC komt op ons grondgebied, en wellicht zijn er dorpsgenoten die iets willen geven. Voor zover ik wist waren er in ons dorp geen inzamelacties.

Omdat ik me kan voorstellen dat niet iedereen die iets wil geven naar Numansdorp wil rijden om het te brengen, heb ik mijn adres als inzamelpunt vermeld. Dan kan ik het weer meenemen naar mijn werk en overhandigen aan mijn collega.

De volgende ochtend stapte onze dochter de deur uit, en vond de eerste bijdrage op de stoep. Zo leuk! Na twee weken stond er een aardige verzameling van meer dan 100 artikelen in onze gang.

Vorige week belde een leerkracht van basisschool De Bouwsteen. Ze had het berichtje op de website gelezen, en in elke klas een doos neergezet. Of ze de opbrengst dinsdagmiddag kan komen brengen. Geweldig!

Afgelopen weekend kwam ik bij de drogist en daar stond een tafeltje met spulletjes die gekocht konden worden voor de actie. Daar werkte weer een moeder die kinderen heeft op de Bouwsteen. Heerlijk zo’n sneeuwbaleffect!

Omdat de inzameling zo’n vlucht heeft genomen heb ik de scouting uitgenodigd om bij de overhandiging te zijn.

Half drie, de school belt. “Kan je misschien naar ons toe komen, want het is zo veel! Dan hoeft het maar één keer in de auto geladen te worden.” Een paar minuutjes later arriveert de contactpersoon van de scouting bij mij, gelukkig in een grote auto. Samen rijden we naar de school, waar een flinke verzameling in de hal staat. Het past maar net in de auto! Na bedankjes over en weer vertrekken we weer, en word ik thuis uit de auto gekiept.

Een zin speelt door mijn hoofd, iets over een vlindervleugel en een storm. Even zoeken op internet en daar is het: “De wiekslag van een vlinder in China kan een storm in Amerika tot gevolg hebben”. Dat gevoel heb ik bij het intranetberichtje van mijn collega dat een prachtige opbrengst in ’s-Gravendeel opleverde. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen hartelijk bedankt!

De positieve reacties bieden tegenwicht voor de negatieve en soms keiharde berichten die ik op Facebook en in ons forum lees. Iedereen heeft recht op een mening, en hier is de mijne: deze mensen zijn gevlucht, en of dat terecht is, is niet aan ons om te oordelen. Tot dat uitgezocht is zijn ze hier, aan het eind van een vaak zware reis in een wildvreemd dorp. Laten we ze welkom heten en een helpende hand bieden. Dat is het minste dat we kunnen doen.

Annelies van Twist.

Annelies van Twist

Annelies van Twist


Andere columns

Annelies van Twist

Annelies van Twist

Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!