logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

Hoera de nieuwsbrief doet het! (vrijdag 16 januari 2015)

Afbeelding bij Column: Hoera de nieuwsbrief doet het!

Vanavond met klotsende knieholtes de wekelijkse nieuwsbrief verstuurd en de voortgang met argusogen in de gaten gehouden. Na een paar zenuwslopende minuten was de klus geklaard en sprong ik een gat in het dak: het was gelukt, en elke abonnee heeft keurig één nieuwsbrief gekregen.

Da's toch geen nieuws, zou u zeggen? Ahum, vorige week was dat wel even wat anders. Ik nam na een aantal nieuwsbriefloze weken onze nieuwe nieuwsbriefmodule in gebruik. De test verzonden aan 8 familieleden verliep prima, dus tevreden klikte ik op "Verzenden" en werkte verder achter mijn bureau.

Werkende weg dacht ik terug aan afgelopen weken. De nieuwe module die voor de kerst beschikbaar was gekomen bleek na een test niet goed te werken. Omdat de e-mailadressen van de honderden abonnees sinds 2012 niet meer in het e-mailprogramma op mijn computer staan maar in de beheeromgeving van de website, kon ik de nieuwsbrief niet handmatig versturen.

Sindsdien viel ik elke vrijdagavond in een gat. Na 16 jaar elke week een nieuwsbrief in elkaar geknutseld te hebben, wist ik met mijn vrije avond geen raad. Vorige week waren de toen bekende problemen eindelijk opgelost en kon ik de module in gebruik nemen.

De nieuwsbrieven werden zoals ik gewend was per 50 adressen verstuurd, met een pauze van een paar minuten ertussen. Daar gaat best wat tijd overheen. Af en toe wierp ik een blik op het scherm, en zag de nieuwe module braaf zijn best doen. Vele e-mailadressen schoven voorbij. Mooi zo.

Tot ik dacht "Hm, dit duurt wel erg lang..." en wat meer blikken wierp. In het logbestand stond bij elke pauze "nog 338 adressen te gaan". Da's raar, de teller doet het zeker niet. Toen keek ik nog eens wat beter en zag tot mijn schrik steeds dezelfde e-mailadressen voorbij komen. Met een hartverzakking snel een screenshot gemaakt en de browser gesloten zodat het verzenden stopte.

Op het screenshot zag ik dat de nieuwsbrief maar aan 9 e-mailadressen was verzonden, die zich telkens herhaalden. Die personen waren dus bedolven onder een enorme digitale berg post! De vlammen sloegen uit mijn poriën en mijn immer lage bloeddruk bereikte ongekende hoogten, ik vond het verschrikkelijk.

Dankzij het screenshot wist ik om welke adressen het ging. Als ze dan toch al 200+ e-mails van me hadden gekregen, dan kon er nog wel eentje bij. Met het schaamrood op mijn wangen een excuusmail erachteraan gestuurd, met een rood uitroepteken dat als een lawinepieper boven de berg uit zou steken.

Na het verzenden van de excuusmail kreeg ik een koekje van eigen deeg: 2 mailservers hadden in de gaten dat er iets niet klopte en hebben alle e-mails onbestelbaar retour gestuurd, zodat ik ook heel wat mail te verwijderen had. 2 van de 9 personen is de stortvloed dus bespaard gebleven.

Kan gebeuren, ik weet het. En gelukkig waren uiteindelijk maar 7 personen de dupe, in plaats van 50 wat ik eerst vreesde. Maar dat waren er nog steeds 7 teveel. Die avond had ik geen dubbel dekbed nodig om het warm genoeg te hebben, pffft. En toen ik de volgende dag een aanmelding voor de nieuwsbrief kreeg dacht ik "Weet u dat zeker?".

U begrijpt dus dat ik vanavond enige hartkloppingen had, ook al was me verzekerd dat het probleem verholpen was. Gelukkig is het deze keer allemaal goed gegaan. Er zijn nog wat issues met de vormgeving, maar daar lig ik niet wakker van.

Groetjes van uw trouwe spammer,

Annelies van Twist

Annelies van Twist

Annelies van Twist


Andere columns

Annelies van Twist

Annelies van Twist

Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!