logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

We koken soep van de naalden (donderdag 9 januari 2014)

Alle dagen van de kerstvakantie, ja zelfs tot en met de dag van inleveren, zijn Daniel, Lucas en Alissa de Zeeuw met vriendinnetje Juliette in touw geweest om kerstbomen te zoeken in ‘s-Gravendeel.

Een hele klus, maar het heeft hen geen windeieren gelegd. De tuin transformeerde naar een enorm sparrenwoud, wat regelmatig de vraag opleverde “wat ga je doen met al die bomen?”. Niet iedereen weet schijnbaar dat de bomen vijftig cent per stuk opleveren bij de gemeente, en met 284 bomen tikt dat lekker aan! Maar voordat de kinderen die informatie enthousiast deelden, werd verteld dat er soep werd gekookt van de naalden, of dat de bomen opgeslagen werden om volgend jaar te verkopen. Het leverde vermakelijke gezichten op.

De ouders van kapitein Daniel vinden het niet erg dat hun tuin is ingenomen door deze ondernemende jongelui. “Ze leren dat hard werken ook wat oplevert en voor die les staan we graag drie weken onze tuin af.”

Het kostte menig zweetdruppel en versleten handschoen om alle potten en kruizen van de bomen te halen én mee naar huis te nemen om daar weg te gooien. “Maar we hoefden het niet alleen te doen,” haast Daniel zich om te zeggen. “Mijn opa heeft geholpen om bomen op te halen met de kar. En mijn moeder heeft ook best vaak een rondje met ons gereden. Zo konden we veel meer bomen tegelijk meenemen, soms wel acht per keer! Nou, daar heb ik graag drie euro voor over, want dat betaal ik voor de benzine. En we moeten de auto gaan stofzuigen.”

Moraal staat voorop in deze levensles en de kinderen hebben het voortreffelijk gedaan. Naast het ondernemend zijn en het netjes houden van de straat, bellen ze beleefd aan als ze een boom bij iemand in de tuin zien liggen. Je weet immers nooit of hij al klaar ligt voor iemand anders.

Dat lang niet iedereen zo eerlijk is, blijkt uit het feit dat er enkele bomen uit de tuin van de Zeeuwtjes gehaald zijn door kinderen die makkelijk geld wilden verdienen. “Het gaat mij niet om die paar bomen, maar om het principe,” reageert de moeder. “Ik begrijp dat het aanlokkelijk is, al die bomen in het zicht in de tuin, maar ze moeten er gewoon van afblijven.

Gelukkig is Daniel niet erg onder de indruk. Hij gaat er tenslotte met een goed geweten én de grootste buit vandoor.” Bovendien heeft het Daniel, Lucas en Alissa zelfs een extraatje opgeleverd toen ze bij iemand aanbelden. De vrouw des huizes stopte de kinderen allemaal een euro toe voor het nieuwe jaar.

De vier kinderen weten niet of ze dit record volgend jaar zullen verbreken. Na ook nog enkele adresjes in Puttershoek kwam de teller ruim boven de 300 bomen. Een monsterklus, maar wel de moeite waard.

Mevrouw De Zeeuw-vd Boogaard

Gast

Gast


Andere columns

Gast

Gast

Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!