logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

Brand en een op hol geslagen kerkklok (zondag 21 juli 2013)

Woensdagavond 17 juli 2013. Ik werk s-gravendeel.net bij in mijn "kantoortje" op zolder. Ineens ruik ik een brandlucht. Kortsluiting bij de wasmachine die lustig staat te draaien? Gelukkig niet, het komt van buiten. 

Brand hoveniersbedrijf aan Mijlweg 's-GravendeelBrandweersirenes klinken en de straat staat vol rook, snel doen we alle ramen en deuren dicht. Erachteraan? Foto's maken? Door een blessure aan mijn rug ben ik vrij beperkt en aan het eind van de dag zie ik daar niet overheen. Op Twitter vind ik dat de brand aan de Mijlweg is.

Dochterlief heeft astma, krijgt het benauwd en vlucht met vader en broer naar het natuurgebied bij Strijensas voor een avondwandeling. Ik kruip vroeg mijn bed in met een goed boek.

Het knaagt, ik wil een berichtje op de website zetten, mensen informeren. Hup het bed uit, ik kijk wat ik kan vinden op nieuwssites en knutsel een berichtje in elkaar, met een link naar een foto van de brand. Zo, ik kan weer rustig lezen.

De telefoon gaat: Hessel, onze razende fotoreporter aan de lijn. Hij heeft foto's en filmpjes van de brand gemaakt, ik ben daar erg blij mee! Met dank aan ons nieuwe beheersysteem kan hij ze zelf plaatsen bij het bericht dat ik heb gemaakt. Ideaal.

Met het boek op mijn neus val ik in slaap, en hoor de wandelaars niet eens thuis komen.

Nederlands Hervormde Kerk 's-Gravendeel bij zonsopgangHalf vijf word ik wakker omdat de kerkklok luidt. Ik moet meteen denken aan de watersnoodramp, maar realiseer me ook dat we tegenwoordig sirenes hebben. Ik hoor geen geklots onder het slaapkamerraam dus het zal wel een storing zijn.

Ik maak manlief wakker, maar die vindt het niet zo boeiend en valt meteen weer in slaap.

Moet ik dit melden, zo ja aan wie?

Op Twitter vliegen de berichtjes over en weer: "Is er een ramp?" "Waarom luidt de noodklok?" "Weet iemand hoe laat het is, ik ben de tel kwijt?".

Een medewerker van de meldkamer (112) tweet dat de meldkamer overspoeld wordt met telefoontjes vanuit 's-Gravendeel vanwege de op hol geslagen kerkklok. Mooi, het is dus al gemeld, ik hoef niets te doen. Ik retweet het bericht met het account van s-gravendeel.net (@sgravendeelnet) zodat iedereen die ons volgt weet dat er al actie ondernomen is.

Ik vind het geheel wel komisch en voel een verbondenheid met de inwoners van ons dorp. Daar liggen we dan met zijn allen wakker!

Om negen over vijf gaat de klok steeds langzamer luiden, geeft af en toe nog een slag en zwijgt eindelijk stil. Ik moet denken aan de mannetjes (of vrouwtjes) in de toren die uit hun bed getrommeld zijn, en ben ze dankbaar.

Wat nu? Vroeg eruit of nog slapen? Het laatste, alleen door de warmte lukt dat niet meer.

Een grote brand en een eigenwijze kerkklok, het was me het nachtje wel!

Annelies van Twist

Annelies van Twist

Annelies van Twist


Andere columns

Annelies van Twist

Annelies van Twist

Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!