logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Column

Met de bus mee (zondag 9 december 2012)

Afbeelding bij Column: Met de bus mee

Ook bij mij slaat de crisis toe, auto weggedaan. Al eerder heb ik een buskaart gekocht, je weet wel, zo’n chipkaart die je bij de sensor in de bus moet houden, de vervanger van de strippenkaart. Natuurlijk ga ik op de fiets, maar voor de langere ritten nemen we de bus en zo gebeurde het dat ik naar Rotterdam reisde.

Op de Openbaar Vervoer website (https://9292.nl/#) kan je een en ander keurig plannen. Handig, want als onervaren OV-er kan je toch overzichtelijk je route plannen. Hierbij worden zelfs de te lopen stukjes vermeld inclusief de looptijden. Hulde aan het systeem!

Bij de eerste overstap is er al een fout, want helaas werkt ook hier niet alles perfect. Gelukkig hebben de chauffeurs radio contact, waarschuwen dat er passagiers moeten overstappen. De bussen wachten keurig op elkaar, zodat je geen aansluiting hoeft te missen. Hulde aan de chauffeurs!

De reden dat de overstapplek is verplaatst, komt omdat gemeente Binnenmaas niet toestaat dat bussen op ‘sGravendeelse weg in Maasdam op elkaar wachten. Dit schijnt overlast te geven, maar de chauffeur wijst mij op deze wijziging en stap ik bij de Lageweg over van bus 166 in bus 167, die me naar Rotterdam brengt.

Later leer ik dat deze fout al 2 jaar bestaat. Waarom OV9292 de wijziging niet aanpast, is de chauffeurs een raadsel, ze hebben het vaak gemeld.

OV-chipkaartOp het Zuidplein in Rotterdam stap ik over in de metro en meteen merk ik een verschil in kaartgebruik. Moet je bij de bussen IN elke bus aanmelden en afmelden, bij de metro moet dat bij een poortje om toegang tot het perron te krijgen, zo ook afmelden bij het uitgangspoortje.

Keurig houd ik mijn kaartje voor de sensor, prompt gaat het poortje naast mij open… Tsja, ook hier worden linkshandigen gediscrimineerd…

Op de terugweg moet het allemaal anders, maar ook hier heeft OV9292 in voorzien, het staat keurig op de uitdraai die ik maakte. Nee, ik heb (nog) geen smartphone waardoor ik slechts thuis 'on line' kan zijn.

Ik ben verder geen fouten tegen gekomen, de chauffeurs blijven met elkaar in verbinding, want bij elke overstap wordt er op elkaar gewacht. Een mevrouw is haar paraplu vergeten, geen nood, even melden en  ze heeft de gelegenheid om terug te lopen en het regenscherm op te halen. Overigens heeft het die dag niet geregend, maar dat even ter zijde.

De chauffeur vraagt of er overstappers zijn, geen antwoord, en na nogmaals vragen rijdt hij weg. Dan komt het antwoord: ja, er zijn mensen die mee moeten. Stoppen en wachten. Kijk, dat is nou service, deze mensen hoeven dus niet in de kou op de volgende bus te wachten. Snel nog even instappen en zo komen we ’s avonds allemaal weer veilig thuis.

Het lukt allemaal prima. Na gedane zaken ben ik weer een ervaring rijker. Openbaar vervoer, het is best om te doen, kost wel tijd, maar bespaart weer op parkeerkosten.

Dus: met de bus!

Groeten, Dré Jansen (drejansen@s-gravendeel.net)


Vindt u het leuk en uitdagend een column te schrijven over 's-Gravendeelse zaken? Uw pennenvrucht als venster op de lokale samenleving?
s-gravendeel.net biedt die gelegenheid! Uw bijdrage kan politiek georienteerd zijn, gaan over wonen, werken, onderwijs... Beschouwend van aard zijn of kritisch of juist humoristisch...
Klik hier en stuur uw verhaal in!